Langnebbalvesmett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langnebbalvesmett
S. wallacii
Nomenklatur
Sipodotus wallacii
Gray, 1862
Synonymi
Sipodotus
Mathews, 1928
Malurini
Todopsis wallacii
Populærnavn
langnebbalvesmett
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieAlvesmettfamilien
UnderfamilieAlvesmetter
SlektSipodotus
Økologi
Habitat: regnskog
Utbredelse: endemisk for Ny-Guinea og Aruøyene (Indonesia)

Langnebbalvesmett (Sipodotus wallacii) er eneste art i slekten Sipodotus, som inngår i underfamilien alvesmetter (Malurinae) i alvesmettfamilien (Maluridae). Arten består i kraft av to underarter og er endemisk for Ny-Guinea og Aruøyene i Indonesia. Slekten blir av og til inkludert i et tribus (Malurini) der også de tre slektene Malurus, Clytomyias og Chenorhamphus inngår.

Arten måler 11–12·5 cm og veier cirka 7–8 g. Hodet er sort med lys blå flekker i kronen. Øyene har en halv hvit øyering på oversiden. Nebbet er sort. Ryggen er rustbrun og stjerten gråbrun. Overvingen er gråbrun. Hele undersiden er hvit (nominatformen) eller (coronatus) utvasket kremgul. Hunnen ligner hannen, men har blek kremgul strupe og dusere krone.

Langnebbalvesmetten er en standfugl som trives best i regnskog, typisk i elevasjoner på cirka 100–800 moh., men av og til også opp til 1 250 moh. Det eter for det meste insekter som den typisk fanger 2–10 m over bakken, som oftest i forbindele med klatrende vegetasjon. Fuglene opptrer gjerne i grupper på 4–8 individer, som kan være i nær familie med hverandre. Arten hekker gjennom hele året, men er mest aktiv fra september til desember.

Inndeling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Rowley & Russell (2017).[1] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[2] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en foreløpig beskrivelse på en art eller gruppe som ikke har blitt offisielt navngitt enda.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]