Landsutstillingen i Aarhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gavlen av bygningen med havebruksutstillingen. Arkitekt Anton Rosen står på balkongen og i bakgrunnen ses Skansepaléet som fungerte som hotell under utstillingen.
Elektrisitetsbygningen på Landsutstillingen i Århus fra 1909, tegnet av utstillingen hovedarkitekt Anton Rosen. Bygningen var utstillingens vartegn.
Carlsbergs utstilling i industribygningen ved Landsutstillingen. Fra Illustreret Tidende
Utstillingen sett fra Tangkrogen

Landsutstillingen i Aarhus var en industri-, håndverk- og kulturutstilling som fant sted i Aarhus i 1909. Her ble det vist eksempler på hva man kunne prestere i Danmark innenfor disse feltene. I alt 1 850 utstillere tilbød sine varer på utstillingen. Ideen til en stor utstilling oppsto hos Håndværkerforeningens formann kunstsmedmester I.M.C. Larsen og grosserer Christian Filtenborg.

Utstillingens hovedarkitekt var Anton Rosen som mottok gullmedalje og Eckersbergmedaljen for den.

Landsutstillingen ble åpnet den 18. mai av Frederik VIII og dronning Louise, kronprins Christian og kronprinsesse Alexandrine.

Selve åpningshøytideligheten foregikk i den store Solennitetssalen med 1 500 innbudte gjester hvor blant annet kapellmester Carl Nielsen dirigerte orkesteret da det fremførte en kantate han hadde skrevet for anledningen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Landsutstillingen var et lite byområde i seg selv, plassert ved kystområdet fra Skansepaléet opp mot Dalgas Avenue på det området hvor Strandparken og Tangkrogen ligger.

Her var det blant annet folkepark og mange forlystelser. Også Grønland hadde sin egen lille utstilling.

Det var reist en stasjonsby med ti til tolv bygninger som representerte den typiske stasjonsbyens bygningstyper; meieriet, forsamlingshuset, kroen osv. Stasjonsbyen skulle fungere som en mønsterby og var kommet i stand etter initiativ av blant andre stadsarkitekt Hack Kampmann.

Borgermestergården eller den Secherske gård fra 1597 som opprinnelig lå på hjørnet av Immervad og Lille Torv i Aarhus, ble gjenoppført i området. Den ble tatt ned igjen da utstillingen var over og ble gjenoppført i Den Gamle By i 1914.

Fregatten «Jylland», som hadde blitt tatt ut av drift i 1888 og var klar for opphugging, ble reddet og restaurert og kom til å ligge ute i bukten i tilknytning til Landsutstillingen.

For å skaffe plass til alle utenbys gjester leide man det store Skansepaléet som netteopp var blitt ferdigstilt. Det var opprinnelig oppført til privatbloiger, men ble ominnredet til hotell med 210 værelser og 430 senger. I første etasje ble det åpnet en kafé som hadde utsikt over utstillingsområdet.

Restauranten Varna Palæet ble også oppført til utstillingen.

Landsutstillingen stengte den 3. oktober og den hadde hatt besøk av 667 000 gjester.

Utstillende arkitekter og deres verk – utvalg[rediger | rediger kilde]

I tillegg kom:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]