Landmålerkjede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Gunter's chain at Campus Martius Museum.JPG

Landmålerkjede eller Gunters kjede er en måleinnretning som ble benyttet under landmåling. Det ble oppfunnet og intodusert i 1620 av den engelske geistelige matematiker Edmund Gunter (1581–1626) lenge før en oppfant teodolitten og andre mer sofistikerte instrumenter. Gunters kjede gjorde det mulig å lage mer nøyaktige kart både for juridiske og kommersielle formål.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kjedet består av 100 identiske ledd. Hver tiende lenke er merket med en messingring for å lette bruken. Hver lenke er 7.92 tommer (20,12 cm) lang og 10 ledd danner dermed noe mindre enn 6 fot 8 tommer (20,12 m). Den fulle lengeden blir 66 fot (20,12 m).

Gunters kjede synes å danne en kobling mellom to målesystemer; det tradisjonelle engelske systemet basert på tallet 4 og det da nylig introduserte desimalsystemet med 10 som grunntall. Siden en acre måler ti «kvadratkjeder» i Gunters system, kunne hele landmålingen foregå basert på hele antall kjeder og ledd. Deretter kunne en enkelt konvertere til acres ved divisjon med 10.[1]

Metode[rediger | rediger kilde]

Når en skal måle opp et område ved bruk av landmålerkjede bestemmer en først hjørnene, og deretter måles distansen mellom to og to punkt i antall kjeder og ledd. Til hjelp har landmåleren en assistent. En stikke blir satt opp i det fjerne punktet og landmåleren i utgangspunktet. Han dirigerer deretter assistenten slik at denne legger ut kjedet rett mot målet. En setter en pinne i bakken og prosessen gjentas. Til slutt teller en opp antall kjedelengder og ledd.

Prosessen gjentas for de øvrige punktene. En må også måle diagonalene slik at en oppnår en triangulering. Da kan man tegne opp et kart i en passende målestokk. Resultatet er nøyaktig med enkle metoder. Metoden egner seg imidlertid dårlig der hvor høydeforskjellene er store, eller det er større områder med vann. Der hvor det var en utpreget helling i terrenget forsøkte en å utligne dette ved å løfte den ene enden av kjedet for å få det mest mulig horisontalt.[2]

Lengdeenhet[rediger | rediger kilde]

Selv om kjedet senere ble erstattet med et bånd i stål, beholdt en måleenhet «en kjedelengde» som var 66 fot eller 100 ledd.[3] Denne måleenheten finnes fortsatt som en stedsangivelse ved British Rail og i enkelte deler av Australia og Amerika. For eksempel brukes kjedeenheten i matrikkelkart for å holde samsvar med en over to hundre år gammel database.

Andre lenkelengder har også vært benyttet som 8,928 tommer (ca 0,227 m) i Skottland og 10,08 tommer (ca 0,256 m) i Irland.

I Amerika har en også brukt lignende systemer som Ramdens hvor kjedet også består av 100 ledd, men nå med en lengde på 1 fot (0,3048 m). Et enda mindre brukt system er Rathborn system, som også er fra det 17. århundre.

Lengden av en cricketbane er nøyaktig én kjede (22 yards).[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Linklater, Andro (2003). Measuring America. Penguin. s.16–17.
  2. ^ Holloway, Thomas (1881). The practical surveyor. Horace Cox. London. s.22–24. Besøkt 7. april 2009.
  3. ^ Nesbit, Anthony (1847). A complete treatise on practical land-surveying, Ninth edition. Longman, Brown, Green and Longmans. London. s. 29. Besøkt 7. april 2009.
  4. ^ Craven, Ian; Gray, Martin; Stoneham, Geraldine (1994). Australian Popular Culture. Cambridge University Press. s. 27. ISBN 0-521-46667-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]