Land Rover Lightweight

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En 1983 SIII Lightweight på danske skilter. Formen på panseret og skjermene avslører at det ikke er en vanlig Series III.

Lightweight eller Airportable er et militært kjøretøy med firehjulstrekk fra britiske Land Rover, et av to spesialbygde kjøretøy for det britiske forsvaret. Hæren trengte et kjøretøy som kunne løftes under et Westland Wessex helikopter på 1960-tallet. Dette begrenset vekten til 2 500 pund (omtrent 1130 kg).

Den minste Land Roveren som var tilgjengelig på den tide var Series IIA 88", som var altfor tung. Den ble lettet for alt tilbehør som ikke var absolutt nødvendig, blant annet støtfanger og reservehjul. Deler av karosseriet, dørene og frontruten ble byttet ut med enklere deler som var raskere å demontere. Den mest radikale endringen var at kjøretøyet ble gjort litt smalere, noe som gjorde at den passet på en standard pall, men trengte smalere aksler.

Egenvekten på en komplett Lightweight var 2 650 pund, over grensen, men ved å ta bort karosserideler kom vekten under 2 500. Siden helikoptrene hadde fått større lastekapasitet underveis i utviklingsprogrammet, så ble kjøretøyet kjøpt inn av hæren.

I 1973 gikk Lightweight-produksjonen over til å bruke deler fra Series III, som var den vanlige militære Land Roveren fra det tidspunktet.

Kjøretøyet ble også eksportert til noen andre land, blant annet Danmark.