Lancashire heeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lancashire heeler
Lancashire heeler/ormskirk heeler
Lancashire Heeler 600.jpg
Sort er den vanligste fargen
Hundetypekveghund
OpprinnelseStorbritannia
Egenskaperfamiliehund gjeterhund agility smeller lydighet
Livsløp12-13
Størrelse5-10 kg
Anerkjennelser
FCIGr. 1 sek. 1
midlertidig anerkjent
(FCI #360)
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Lancashire heeler er en liten kugjeter fra England, opprinnelig grevskapet [[Lancashire [England)|Lancashire]]. Der har den siden 1400-tallet vært kjent som bøndenes hund. Den har hatt som oppgave å drive kuer, samt fange rotter og ville kaniner. Den er også kjent for sin trofasthet mot sin eier. Det er viktig å være klar over at rasen skal elske sin eier, og ikke nødvendigvis være sosial med mennesker utenfor flokken sin.

Heeleren er svært intelligent og har et stort forråd av lyder når den "prater" med sin eier. Den er også humoristisk og det er vanlig at den ler ved å vise hele tanngarden. Rasens allsidighet har gjort den meget populær som selskapshund. Både for eldre som vil ha turfølge, og for den yngre som kan like agility og andre aktiviteter. I takt med økniningen inrasens popularitet, ser vi oftere at den deltar i aktivite hundesporter som Agility, lydighet, Rally-lydighet og Smeller/spesialsøk.

Heeleren er en glad og positiv hund som kan trives både på landet og i byen. I Norge finnes det ca. 260 stk. per i dag (2019), og raseklubben ble tatt opp i nkk per 1.1.2013. I Sverige er rasen betydelig større. Pr 1.5.2016 ble rasen midlertidig godkjent av FCI. Den kan følgelig delta i gruppebedømmelsen (GR. 1) og Best in show på utstillinger.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Når kvegdriften sluttet, døde mange kveghunder ut, blant annet Lancashire heeler. Lancashire heeler ble avlet fram første gang på 1600-tallet, men dagens versjon ble avlet fram i 1960-årene, hvordan de reddet rasen er usikkert, men noen mener at det ble brukt Welsh corgi som de blandet med Manchesterterrier, men dette er ikke bekreftet. Og disse igjen ble blandet sammen med de få gjenværende hundene av rasen. Rasen er aktiv og kan tidvis være krevende. Den burde ha oppgaver å gjøre slik at den ikke blir destruktiv eller bjeffete. Den er glad i å jobbe, og trives godt med f.eks nesearbeide. Nå brukes den mest som selskapshund for de som ønsker en aktiv hund.

Rasestandard[rediger | rediger kilde]

Lancashire heeler er en lavstilt, kraftig og bevegelig arbeidshund. Den gjeter buskap og har terrierdrift for kanin- og rottejakt. Lancashire heeler er en glad hund som er meget hengiven overfor sin eier.

Hodet skal stå i forhold til kroppen. Issen er flat, bred og smalnende mot øynene, som sitter bredt fra hverandre. Middels markert stopp. Nesepartiet er likt skallens lengde, smalnende mot snuten. Issen og nesepartiets overlinje er parallell. Leppene skal være stramme. Øynene skal være mandelformete, middelstore og mørke. Tippører eller stående ører. Saksebitt. Kraftige kjever med regelmessig bitt. Over- eller underbitt er ikke ønskelig.

Øyne: Mandelformete, middels store med god innbyrdes avstand. Mørke, bortsett fra hos leverbrune der fargen kan være lysere for å harmonere med pelsfargen.

Halsen skal være middels lang og velansatt på skulderpartiet. Brystkorgen skal være lang og godt velvet. Lendepartiet skal være kort. Rygglinjen skal være rett og jevn. Fortrinnsvis er kroppslengden 2 cm (målt fra manken til haleroten). I rasens originale standard står følgende: Approximately 2.5 cms (1 in) longer than height at withers. (Measured from withers to set on of tail).

Skuldrene skal være vel tilbaketrukne og albuene tett inntil kroppen. Benstammen skal være kraftig. Forpotene tillates vridd lett utover, men ikke så mye at de blir svake eller hindrer fri bevegelse. Bakbena skal være muskukløse med lavt ansatt hase. Sett bakfra skal bena være parallelle, såvel i bevegelse som stående. Potene skal være små, faste og ha vel utviklete tredeputer.

Halen skal være høyt ansatt, ukupert. Når oppmerksom bæres lett bøyet, men aldri ringlet over ryggen.

Pels/Hårlag: Tynn underull og helt dekket av motstandskraftig, kort, tykk, hard og rett dekkpels. Noe lengre dekkpels på halsen. Underullen skal ikke synes gjennom dekkpelsen eller gjøre slik at pelsen på halsen står ut. Lang eller alt for bølget pels absolutt ikke ønskelig. Tillatte farger er Black & tan; svart med rødbrune tegninger på neseparti, kinn og oftest over øynene, fra albuene og nedover (såkalte "tommel-tegninger" ønskelig), på bakbenas innsider og under halen. Brun & tan er også tillatt. Tanfargen kan avta noe med årene. Hvitt er ikke ønskelig, men en liten hvit flekk i brystet kan tillates.