Glanskrattmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lampropteryx otregiata»)
Glanskrattmåler
Nomenklatur
Lampropteryx otregiata
(Metcalfe, 1917)
Populærnavn
glanskrattmåler[1]
(liten krattmåler)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektLampropteryx
Økologi
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: den palearktiske sone

Glanskrattmåler (Lampropteryx otregiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet spredt nord til Nordland i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 21 – 27 mm), slank, brungrå måler. Den kan ligne på flere andre arter, men kan kjennes på at det er flere, vanligvis tydelige, mørke ringer i den bakerste delen av forvingenes brede tverrbånd. Forvingen er lyst brungrå, i midten med et bredt, brungrått (lysere enn hos mange andre arter) tverrbånd. Dette er hakkete i kantet og kantet med en dobbel, hvit stripe. I den bakerste delen av tverrbåndet er det 3 – 4 mørke ringer. I vingespissen er det en hvit skråstrek, langs vingens ytterkant noen hvite og mørkebrune (tofargede) flekker. Bakvingen er silkeaktig hvit, bakhjørnet mørkere. Larven er gulbrun, litt lysere på de bakerste leddene. Kroppen virker noe knudrete og har enkelte korte, utstående børster. På de midterste ryggleddene har den U-formede, mørke flekker med en mørkbrun flekk midt i U-en.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Glanskrattmåler lever på fuktige steder der vertsplantene vokser. Larvene lever på myrmaure (Galium palustre), kanskje også på sumpmaure (Galium uliginosum). De voksne målerne har to generasjoner hver sommer, i alle fall i Storbritannia, som flyr i mai – juni og august – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, unntatt den sørvestligste delen, og videre østover gjennom Russland til Japan. I Norge er den funnet nord til det sørligste Nordland, men synes å mangle på Vestlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • UK moths, Lampropteryx otregiata: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]