Hopp til innhold

Lamek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lamek (hebraisk: לֶמֶךְLǽmæḵ, i pausa לָמֶךְLā́mæḵ) er navnet på to personer i Bibelen, som levde før vannflommen:

  1. Lamek, Kains tipptippoldebarn.
  2. Lamek, Noahs far.

I Septuaginta heter både Kains tipptippoldebarns far og Noahs fars far Μαθουσαλα (Mathousala), og begge er etterkommere etter en Henok.

Lamek, Kains tipptippoldebarn

[rediger | rediger kilde]

Lamek var en etterkommer av Adam og Evas sønn Kain. Det fortelles om slekten i 1. Mosebok 4,18: «Henok [Kains sønn] fikk sønnen Irad, og Irad ble far til Mehujael. Mehujael ble far til Metusjael, og Metusjael ble far til Lamek.»

Han er den første i Bibelen som sies å ha hatt mer enn én kone. Hans koner het Ada (hebraisk: עָדָה – ʿĀḏâ) og Silla (צִלָּהṢillâ). (1 Mos 4,19.)

Med Ada fikk han sønnene Jabal (יָבָל – Yāḇāl) og Jubal (יוּבָלYûḇāl). Jabal ble stamfar til dem som bor i telt og holder buskap, og Jubal ble stamfar til alle dem som spiller på lyre og fløyte. (1 Mos 4, 20–21.)

Med Silla fikk Lamek sønnen Tubalkain (תּוּבַל קַיִןTû́ḇal Qáyin) og datteren Naama (נַעֲמָהNaʿămâ; i eldre oversettelser Na’ama). Tubalkain smidde alle slags redskaper av bronse og jern. (1 Mos 4,22.)

Lamek sa at Kain skulle hevnes syv ganger, men han selv skulle hevnes syttisyv ganger (1 Mos 4,24).

Lamek, Noahs far

[rediger | rediger kilde]

Lamek (gresk: ΛάμεχLámekh) var en etterkommer av Adam og Evas sønn Set. Han var sønn av Metusjalah og far til Noah. Det sies at han uttalte en profeti da Noah ble født, og sa at han skulle trøste menneskene fordi Gud hadde forbannet jorden. Dette regnes som en forutsigelse av vannflommen. (1. Mosebok 5,29.)


Autoritetsdata