Lambay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 53°29′30″N 6°01′00″V

Lambay Island sett fra sørsiden

Lambay er en øy i Irskesjøen på østkysten av øya Irland. Den ligger på nordkysten av grevskapet Dublin i Irland, noen kilometer nord for Howth. Øya er 2,5 kvadratkilometer, og er den største øya på den irske østkysten. Det høyeste punktet på øya ligger 127 meter over havet.

Øya het opprinnelig Reachra, men dette ble erstattet av det norrøne Lam øy som ble til Lambay. Det norrøne navnet har antakelig sin opprinnelse i at øya var brukt som sommerbeite for sau.

Columba av Iona skal ha bygget et kloster på øya rundt år 530. Vikingenens plyndringstokt i Irland på 800-tallet og 900-tallet ble innledet med plyndringen av Lambay i 795.

Øya er en av de viktigste fuglekoloniene i Irland. Det er over 50 000 lomvier, 5 000 krykkjer og 3 500 alker som holder til på øya. I tillegg finnes gråmåke, lunde, havlire, havhest og flere andre.

Havert (gråsel) er det eneste større pattedyret som naturlig finnes på Lambay, øya har den eneste selkolonien på den irske østkysten. Men det er også to dyrearter som er introdusert av mennesker: dåhjort med en bestand på rundt 200 dyr og wallaby (!) – et pungdyr beslektet med kenguru som ble satt ut på 80-tallet da bestanden i dyrehagen i Dublin ble for stor.

Øya er i privat eie.