Hopp til innhold

Lakkjuke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lakkjuke
Nomenklatur
Ganoderma lucidum
(Curtis ex Fr.) P.Karst., 1881
Synonymi
Polyporus lucidus
Populærnavn
lakk-kjuke,
lingzhi,
reishi
Hører til
Ganoderma,
Ganodermataceae,
sopper
Økologi
Habitat: parasittisk eller saprofyttisktrær
Utbredelse: Afrika, Amerika, Eurasia

Lakk-kjuke, lingzhi (kinesisk: 灵芝, pinyin: Língzhī) eller reishi (japansk), er en sopp som lever parasittisk eller saprofyttisktrær. Den finnes i Afrika, Eurasia, Nord- og Sør-Amerika.

I Kina[rediger | rediger kilde]

I det kinesiske taoistiske filosofisk-religiøse system er lingzhi hellig og er føde for de udødelige (xian).

Lingzhiplanten er et kinesisk symbol på et langt liv; når den oppbevares tørt, har den en ekstremt lang holdbarhet. Man mente at lingzhisopper vokste ved de udødeliges evige boliger (de velsignedes tre øyer), og at enhver som spiste av dem ville bli udødelige. Det er svært vanlig i kinesisk kunst med dekorative mønstre utviklet fra lingzhisoppens former – antagelig gjelder det også den kinesiske særegne måten å gjengi skyformasjoner og ruyiseptere på.

Den er i utstrakt bruk i kinesisk medisin. Soppen beskrives som gunstig for helsen i flere verker innen tradisjonell kinesisk medisin. I det store oppslagsverket Bencao gangmu fra 1500-tallet heter det at soppen «virker positivt på hjertets qi, reparerer brystpartiet og gagner dem med forknytt eller forstoppet bringe. Tatt over en lengre periode vil gjøre at kroppens spenst ikke svekkes og at ens år forlenges».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]