Hopp til innhold

Lakas – Christian Muslim Democrats

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lakas – Christian Muslim Democrats
LandFilippinene
GeneralsekretærProspero Pichay, Jr.
Grunnlagt1991
HovedkvarterSan Juan City
IdeologiKristendemokrati islamisk demokrati liberalkonservatisme
Politisk posisjonSentrum-høyre
Internasjonal tilknytningDen sentrumdemokratiske internasjonale

Lakas Kampi Christian-Muslim Democrats, bedre kjent som Lakas Kampi CMD, er et politisk parti på Filippinene som ble grunnlagt i 1991 av tidligere president Fidel V. Ramos og andre politikere som brøt ut fra Laban ng Demokratikong Pilipino (LDP). Partiet har en ideologi som er påvirket av kristendemokrati og islamsk demokrati, og har en sentrum-høyre posisjon i det politiske spekteret. Partiet har produsert to presidenter, Ramos og Gloria Macapagal Arroyo[1], samt en visepresident, Sara Duterte[2].

Partiet ble dannet som en sammenslåing av tre mindre partier: Partido Lakas ng Tao (Folkets makt-parti), National Union of Christian Democrats (Nasjonal union av kristne demokrater) og United Muslim Democrats of the Philippines (Forente muslimske demokrater på Filippinene). Partiet var opprinnelig kjent som Lakas–NUCD–UMDP, men forkortet senere navnet til Lakas–CMD[3].

Partiet var det ledende partiet i den såkalte People Power Coalition som vant valget i 1992 og 1998, med Ramos og Arroyo som presidentkandidater. Partiet var også en del av den regjerende koalisjonen under Arroyos andre periode fra 2004 til 2010. I 2008 fusjonerte partiet med Arroyos Kabalikat ng Malayang Pilipino (KAMPI) og dannet Lakas Kampi CMD, et helt nytt parti. I 2012 skiftet partiet navn tilbake til Lakas–CMD etter at mange medlemmer forlot KAMPI[3].

Partiet har siden vært delt mellom flertalls- og mindretallsblokkene i kongressen, og har støttet ulike presidentkandidater i valgene i 2010, 2016 og 2022. I det siste valget vant partiet visepresidentposten med Sara Duterte som kandidat, samt ble det største partiet i Representantenes hus med Martin Romualdez som taler. Partiet er for tiden en dominerende medlem av UniTeam-alliansen ledet av president Bongbong Marcos.

Autoritetsdata

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gloria Macapagal Arroyo | Biography, Achievements, & Facts | Britannica». www.britannica.com (engelsk). 18. juli 2023. Besøkt 24. juli 2023. 
  2. ^ Philippines, Office of the Vice President of the Republic of the. «Biography - Office of the Vice President of the Republic of the Philippines». ovp.gov.ph. Besøkt 24. juli 2023. 
  3. ^ a b «The beginnings of Lakas-CMD». Manila Bulletin (engelsk). Besøkt 24. juli 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata