Laistrygonerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veggmaleri fra slutten av 100-tallet f.Kr.

Laistrygonerne (gresk: Λαιστρυγόνες, «strandrøverne») er i gresk mytologi en stamme med menneskeetende kjemper. Odyssevs, hovedpersonen i Homers Odysseen besøkte dem på sin sjøreise på veg tilbake til Ithaka. Kjempene spiste mange av Odyssevs' menn og ødela elleve av hans tolv skip ved å kaste store steiner fra et høyt berg. Odyssevs' skip ble ikke skadet da det var skjult i en vik i nærheten og alle om bord overlevde.[1]

Odysseen[rediger | rediger kilde]

I tiende bok av Odysseen driver Odyssevs av langt mot nord med tolv skip og kommer til klippekysten ved Telepylos, byen til laistrygonerne.[2] I dette landet går skumring og morgengry nesten i ett, slik at en gjeter kan tjene to dagslønner på ett skift hvis han ikke trenger søvn.

Skipa kommer inn i en stille poll mellom to høye, utstikkende nes, men Odyssevs legger sitt skip i en vik på utsida, fortøyd til en klippe. Speiderne til Odyssevs møter ei ung jente som sier hun er datter til kong Antiphates og vil føre dem til ham. Når de kommer dit møter de et kjempestort kvinnfolk, som er kona hans. Det første Antiphates gjør når han kommer hjem, er å snappe en av mennene og ete han. De andre to, Eurylochos og Polites, løper av sted. Kongen tilkalte resten av stammen, og det endte med en storstilt massakre av alle de greske mennene som er kommet inn på havna. Kjempene knuser flåten med kampesteiner og spidder mannskapet som fisk.

Odyssves greide å unnslippe med et enkelt skip da det ikke var ankret opp i havna, men resten av skipene og mennene er fortapt. De overlevde seilte videre til Aiaia, øya til Kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Homer: The Odyssey, Bok X. (oversatt til engelsk av Samuel Butler) at Project Gutenberg.
  2. ^ Telepylos (gresk: Τηλέπυλος, «fjern havn»), og det er uklart hvor laistrygonernes land var.