Laelia coenosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Laelia coenosa
hannen øverst, hunnen nederst
Nomenklatur
Laelia coenosa
Hübner, 1808
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektLaelia
Økologi
Habitat: på land, larver på storvoksne gress
Utbredelse: ikke i Norge; Nord-Afrika
Europa
Asia

Laelia coenosa er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Denne arten, der hannen er lysbrun og hunnen hvit, har larver på storak (Cladium mariscus), takrør (Phragmites australis) og andre storvoksne sump-gress og -halvgress. Den har ikke bestander i Norden, men innfløyne eksemplarer er blitt funnet noen ganger i Danmark og én gang i Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 44 mm) spinner. Hunnen er helt hvit, hannen har lysbrune forvinger. Hodet er forholdsvis stort, labialpalpene forholdsvis lange (sammenlignet med andre børstespinnere) og fremoverrettet. Antennene er fjærformede og omtrent halvparten så lange som forvingene hos hannen, kamformede og ganske korte hos hunnen. Brystet er relativt tynt kledt med lange, delvis oppstående, lyse hår. Forvingene er avrundet trekantede, hos hunnen rent hvite, hos hannen lysbrune med en blek stripe i midten. Bakvingene er hvite hos begge kjønn. Larven er brungul med svarte lengdestriper, kledt med gule hår, med to bunter av lange, svarte hår i forenden og en slik bunt i bakenden. Den har dessuten fire "barberkoster" av gule hår på ryggen av de fremre kroppsleddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til fuktige steder med storvoksne gress, som storak og takrør. I Mellom-Europa har den en årlig generasjon, som flyr om natten i juli – august. Noen ganger har den masseforekomster, og noen eksemplarer kan dukke opp langt utenfor artens normale utbredelsesområde, selv om den stort sett ikke har noen utpreget vandretendens. Larvene klekkes om høsten og spiser noe da til de overvintrer som unge larver.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes fra Nord-Afrika, gjennom Sør- og Mellom-Europa videre østover gjennom Russland til Øst-Sibir og Japan. De nordligste bestandene finnes ved den tyske Østersjøkysten. Den er funnet noen få ganger i Danmark og én (1987) gang i Skåne, men ingenting tyder på at den har bestander her.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]