La Rambla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Rambla
Basisdata
NavnLa Rambla
LandSpania
KommuneBarcelona

Kart
La Rambla
41°22′53″N 2°10′23″Ø

La Rambla
Blomsterbod på la Rambla

La Rambla er en gate i den katalanske byen Barcelona. Den er kjent for sitt yrende folkeliv og sine mange underholdningsartister, salgsboder, kafeterier, restauranter og butikker. La Rambla starter øverst ved plassen Plaça de Catalunya, og slutter 1,2 kilometer lenger nede, ved Columbus-statuen ved Port Vell. Midten av la Rambla er ei bred gågate med trær på begge sider, mens det kjører biler på begge sider av gata, mellom trærne og bygningene.

Den spanske poeten Federico García Lorca sa en gang at la Rambla var «den eneste gata i verden som jeg skulle ønske aldri tok slutt».

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet la Rambla betyr «flod/elv» på katalansk og spansk. Ordet kommer fra det arabiske ordet ramla, som betyr «elveløp med sand».

«Las Ramblas (Les Rambles)»[rediger | rediger kilde]

De forskjellige delene av la Rambla har forskjellige navn. Derfor er gata også kjent som las Ramblas (les Rambles). Fra nord til sør er de ulike delene de følgende:

  • Rambla de Canaletes, med den kjente drikkekilden font de Canaletes. Tradisjonen sier at hvis man drikker av den kommer man til å returnere til Barcelona.
  • Rambla dels Estudis, som heter dette fordi det var her universitetet befant seg fram til 1843.
  • Rambla de les Flors (eller Rambla de Sant Josep), det eneste stedet i byen hvor det ble solgt blomster på 1800-tallet. Det er fremdeles et stort antall blomsterboder her.
  • Rambla dels Caputxins (eller Rambla del Centre). Denne delen har fått navnet sitt på grunn av at det tidligere ble solgt aper her, av typen kapucin (caputxíkatalansk).
  • Rambla de Santa Mònica, den nederste delen av gata, som ender nede ved havna.

Ved havna fortsetter la Rambla som Rambla de Mar, og fører ut til Maremàgnum. Denne strekningen ble åpna i 1994. I den andre enden, på motsatt side av Plaça de Catalunya, fortsetter gata i som Rambla de Catalunya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]