La Grande (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
La Grande-elva ved Radisson i Quebec
La Grande's nedslagsfelt og beliggenhet i Canada. Gul farge angir opprinnelig elvesystem, mens oransje vassdragsfelt er knyttet til La Grande-elven gjennom senere regulering.

La Grande River (fransk: La Grande Rivière, cree: Chisasibi – oversatt: «stor elv») er en elv i provinsen Quebec i Canada, og den nest største elva i provinsen. Samlet lengde er 900 km, og nedbørsfeltet på 97.400 km². Elva renner fra Labradorhalvøya og vestover til den renner ut i Hudson Bay, nærmere bestemt James Bay.

Hudson's Bay Company grunnla handelsstasjonen Big River House i 1803.

Vannkraftutbygging[rediger | rediger kilde]

Vassdraget har i dag stor utbygging av vannkraft. Regulert areal er nesten 177 000 km², som omfatter både La Grande-elva og dler av elva Caniapiscau River i øst (Caniapiscau-reservoaret), og Eastmain River i sør (Opinaca-reservoaret). De oppdemmede reservoarene (magasinene) som gir kraft til magasinkraftverk er på i alt 13 577 km², inklusive 11 505 km² tidligere tørt land som er oppdemmet. Det er utbygd med 15 800 MW.

Selskapet Hydro Quebec har 9 turbinstasjoner langs vassdraget, regnet fra øverst til nederst evd Hudson Bay:

Mens La Grande-2-A er et såkalt magasinkraftverk, er La Grande-1 vannkraftverk på den annen side et såkalt elvekraftverk som utnytter elvens kontinuerlige vannføring (engelsk: run-of-river).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]