La Chienne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Chienne
Generell informasjon
Sjangerdrama
Utgivelsesår1931
Prod.landFrankrikes flagg Frankrike
Lengde95 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiJean Renoir
Foran kamera
Medvirkendese egen liste
Eksterne lenker

La Chienne [1], (direkte oversatt: tispa) er en fransk spillefilm fra 1931 regissert av Jean Renoir etter Georges de la Fouchardières roman av samme tittel.

Handling[rediger | rediger kilde]

Maurice Legrand, en ydmyk kasserer og aspirerende maler, er gift med Adèle - en voldelig kvinne som mishandler ham. Maurice møter tilfeldigvis en mann ved navn André Jauguin (spilt av Georges Flamant) som slår ned en ung kvinne som heter Lucienne "Lulu" Pelletier (spilt av Janie Marèse) på gaten. Maurice forsøker å beskytte Lulu, og bringer henne hjem. Lulu, en prostituert, forteller den naive Maurice at Dédé er broren hennes. Men Dédé var egentlig halliken hennes. Maurice leier en leilighet for Lulu, og hun blir hans elskerinne. Snart tar han med sine maleri til denne leiligheten, fordi kona Adèle har tenkt å kvitte seg med alle maleriene.

Men Dédé selger snart alle maleriene til en kunsthandler, for et større beløp, og forteller forhandleren at Lulu hadde malt dem ved å bruke Clara Wood som alias. Når Maurice møter Adèles tidligere ektemann, som angivelig ble drept i løpet av krigen, legger han en plan for å bli kvitt Adèle for godt. Men han oppdager Lulu og Dédé sammen i sengen. Sjokkert forlater han leiligheten, men kommer tilbake neste morgen for å snakke med Lulu. Hun tilstår at hun elsker Dédé, og ydmyker Maurice og sier at den eneste grunnen til at hun ble værende hos Maurice var på grunn av alle pengene hans.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]