L’ Inferno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «L' Inferno»)
L'Inferno
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama, fantasy, skrekk
Utgivelsesår1911
Prod.landItalia
Lengde68 min.
Bak kamera
RegiGiuseppe de Liguoro
ManusforfatterDante Alighieri
(Den guddommelige komedie)
Foran kamera
MedvirkendeSalvatore Papa,
Arturo Pirovano,
Giuseppe de Liguoro,
Augusto Milla
Prod.selskapHelios
Eksterne lenker
L'Inferno

L'Inferno er en italiensk stumfilm fra 1911 av Giuseppe de Liguoro, som løst bygger på Dantes Den guddommelige komedie.

L'Inferno ble først vist i Napoli i Teatro Mercandante den 10. mars, 1911. Det tok over tre år å lage filmen og er den første helaftens italiensk spillefilmen. Filmen var en internasjonal suksess, og brakte inn mer enn 2 millioner dollar bare i USA. Den er ansett av mange lærde og fans som den fineste filmatiseringen av Dantes verk til dags dato.

Filmen ble utgitt på DVD i 2004, med musikk av Tangerine Dream. Selv om TDs musikk ikke var komponert spesielt til filmen (den var utgitt tidligere), passet den godt. Populariteten til Tangerine Dream har helt sikkert hjulpet salget av Dvd-en.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dante blir forhindret av å gå inn i frelsens bakke, av tre enorme dyr som blokkerer veien hans - kalt Gjerrighet, Stolthet og Begjær. Beatrice stiger ned ovenfra, og ber poeten Virgil om å guide Dante gjennom helvetes ni sirkler. Virgil fører Dante til en hule hvor de finner elven Acheron, som Charon frakter de dødes sjeler over til Helvete. De ser også den trehodede Cerberus og Geryon, en flygende slange med et mannsansikt. De ser Djevelen som spiser mennesker hele, Harpyier spiser likene etter mennesker som har begått selvmord. En ond mann blir tvunget til å bære sitt eget avkuttede hode for resten av evigheten, en rekke mennesker ligger halvt begravd i flammende lava, og en rekke andre pinsler.

Dante og Virgil møter en rekke tidligere kjente historiske skikkelser, hvis sjeler blir nektet adgang til både himmelen og helvete. De lytter også til noen av historiene til mennesker de møter, fortalt gjennom flashbacks. Disse karakterene inkluderer blant annet Homer, Horace, Ovid, Lucanus, Cleopatra, Dido, dronningen av Kartago, forræderen Caiphus, grev Ugolino, Peter av Vigna, Francesca da Rimini og hennes elsker Paulo, Marcus Junius Brutus og Cassius, Mohammed og Helena av Troja. Filmen skildrer helvetes mange redsler, med overdreven vold og gørr, designet for å skremme publikum til å bli mer fromme eller gudfryktige.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Salvatore Papa Dante Alighieri
Arturo Pirovano Virgilio
Giuseppe de Liguoro Farinata degli Uberti, Pier delle Vigne, il conte Ugolino
Augusto Milla Lucifer
Attilio Motta
Emilise Beretta

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]