L’affaire Dreyfus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
L'affaire Dreyfus
Generell informasjon
GenreDramafilm, stumfilm, dokumentarfilm
Utgivelsesår1899
NasjonalitetFrankrike
Lengde11 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiGeorges Méliès
ManusGeorges Méliès
Produsent(er)Georges Méliès
SjeffotografGeorges Méliès
Foran kamera
MedvirkendeGeorges Méliès
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt
FilmselskapStar Film
Premiere(r)1899
Eksterne lenker

L'affaire Dreyfus er en fransk stumfilm fra 1899, regissert av Georges Méliès.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien følger hendelsene i Dreyfus-affæren fra 1894, til september 1899:

I 1894 mistenker Armand du Paty de Clam at den franske kapteinen Alfred Dreyfus er en spion på vegne av Tyskland. Paty de Clam krever at det skal bli tatt en prøve av Dreyfus sin håndskrift, for å se om dette stemmer overens med skriften fra et anonymt brev sendt til den tyske ambassaden - som har blitt oppdaget av fransk kontraetterretning. Etter å ha oppdaget at Dreyfus fremstår nervøs, anklager Paty de Clam ham direkte for å ha skrevet brevet, og tilbyr å gi ham en pistol slik at Dreyfus kan begå selvmord sporenstreks.

Dreyfus påstår at han er uskyldig, men blir straks arrestert. Ved École militaire blir Dreyfus fratatt sin militære rang, før han blir sendt til Djevleøya. Fire år senere blir oberst Hubert-Joseph Henry, som hadde anklaget Dreyfus i all offentlighet, arrestert. Han innrømmer å ha forfalsket brevet, et falskt dokument som var designet for å fungere som bevis mot Dreyfus. Henry begår deretter selvmord i Cherche-Midi-fengselet.

Det neste året, i 1899, blir Dreyfus overført fra Djeveløya, via Quiberon til Rennes, hvor han skal bli stilt for krigsrett - ettersom ytterligere bevis har dukket opp. Hans forsvarsadvokater Fernand Labori og Edgar Demange besøker ham, det samme gjør hans kone Lucie. Senere, når han går sammen med Marie-Georges Picquart, blir Labori truffet av en kule. Labori overlever, men skytteren kommer seg unna. Dreyfus blir senere dømt for forræderi, og blir fraktet tilbake til fengselet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Dreyfus Affair
  2. ^ Philippe Rège. Encyclopedia of French Film Directors, Volume 1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]