Lü Buwei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lü Buwei
Født291 f.Kr.Rediger på Wikidata
Wei
DødAntagelig 235 f.Kr.Rediger på Wikidata
Qin
Beskjeftigelse
Embete
  • Grand Chancellor of Qin (250 f.Kr. – 237 f.Kr.) Rediger på Wikidata
NasjonalitetQin

Lü Buwei (kinesisk: 吕不韦; pinyin: Lǚ Bùwéi, Wade-Giles: Lü Pu-wei, d. 291 f.Kr. i det som nå er det nordligste Henan i Kina, død 235 f.Kr.) var adelsmann og høylærd innen konfucianismen fra staten Wei. Han ble takket være sitt politiske talent minister i staten Qin i siste del av Zhou-dynastiet, i den perioden som kalles De stridende staters tid.

Lü Buwei forsørget seg til å begynne med som handelsreisende. Da han var i staten Zhao traff han prins Yiren av Qin (senere kong Zhuangxiang av Qin) som var i Zhao som gissel for at Zhao ikke skulle bli invadert av Qin. Lü Buwei gav sin dansepike til prinsen og så gjennom sine kontakter til at prinsen kunne hjem til Qin og bli adoptert som kronprins av enkekeiserinne Huayang.

Da prins Yiren ble konge, ble Lü Buwei utsett til førsteminister. Og da kongen senere døde, ble han gjort til formynder for den mindreårige kong Zheng av Qin, som senere ble Kinas første keiser (Qin Shi Huangdi). For hans skyld skrev han det konfucianske verket Lüshi chunqiu (Herr Lüs annaler), som var en bok med didaktiske eksempler fra historien. Bokens hovedhensikt var å veilede den unge kongen i hans maktutøvelse.

Visse historikere fra Han-dynastiet hevdet senere at dansepiken allerede var gravid med Lü Buwei da hun ble gitt til prins Yiren, og dermed utpekte de Lü Buwei som Qin Shi Huangdis biologiske far.[trenger referanse]

Etter lang tids maktkamp med legalistene innen Qinhoffet og med sin tidigere disippel Li Si, som nå var gått over til legalismen, mistet Lü Buwei sin innflytelse og ble til slutt tvunget til å begå selvmord etter å ha blitt knyttet til et kuppforsøk planlagt av kongens mor og hennes elsker, den falske evnukken Lao Ai (markien av Shanyang). Etter at Lü Buwei døde ble legalismen totalt dominerende ved Qinhoffet og ble også statsfilosofi i Qinriket och senere i hele Kina. Som et ledd i å skape den nye sterke staten ble mange av konfucianismens viktigste verker ødelagt eller glemt bort, så også Lüshi chunqiu.

Lü Buwei fikk posthumt heder under Han-dynastiet som en av de gamle konfucianske lærde. Blant annet har han fått sin biografi skrevet i Sima Qians Shiji (Den store historikers nedtegnelser).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wolfram Eberhard: Geschichte Chinas, Von den Anfängen bis zur Gegenwart, Alfred Kröner 1971
  • John Knoblock og Jeffrey Riegel (overs.) : The Annals of Lü Buwei, Stanford University Press 2000, ISBN 0-8047-3354-6
  • Richard Wilhelm (utg. og overs.): Frühling und Herbst des Lü Buwei, Diederichs 1979, ISBN 3-424-00625-4