Hopp til innhold

Løypemaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løypemaskin
Løypemaskin med frontskjær og bakmontert slede.

Løypemaskiner, tråkkemaskiner, preppemaskiner eller løypeprepareringsmaskiner er beltekjøretøy som blir benyttet for å jevne til og pakke sammen snøen i skiløyper. De blir også benyttet til transport av varer og mennesker.

Oppbygging[rediger | rediger kilde]

Maskinene har brede gummibelter og er utstyrt med frontskjær og en bakmontert slede med flere skjær.[1] Maskinene jevner snøen med frontskjæret og pakker snøen sammen med beltene. Til slutt kommer den bakmonterte sleden som jevner snøen og lager skispor. Sleden kan også ha en fres som graver opp snøen i overflateskiktet. At snøen ble pakket sammen fører til at løypene blir mer holdbare.

Løypemaskiner har lavt tyngdepunkt, slik at de kan benyttes i bratte skråninger. De brede beltene gjør at maskinene kan ta seg frem i skråninger med opp til 45o stigning. Vekten varierer fra 5 til 12 tonn, så det kreves en kraftig motor for å ta seg frem i dyp snø og bratt terreng. Dieselmotorer med effekt fra 120 til 460 hk er vanlige. Hydrostatisk transmisjon er vanlig og maskinene blir styrt ved å endre oljestrømmen, slik at den blir forskjellig på venstre og høyre side. Ved kjøring i nedoverbakke blir motoren benyttet som motorbrems. Farten kan reguleres trinnløst fra null til rundt 20 km/t.

Maskinene kan utstyres med ymse tilleggsutstyr, som vinsjer, kraner og diverse typer freser. Maskinene kan også utstyres med GPS-enhet som kontinuerlig rapporterer posisjon, slik at løypekart på internett kan oppdateres med preppestatus i tilnærmet sanntid.[2]

Miljøpåvirking[rediger | rediger kilde]

At snøen blir pakket sammen under løypene fører til at det tiner senere om våren og telen blir dypere.[3]

Produsenter[rediger | rediger kilde]

  • Camoplat Industrial (Bombardier)
  • Kässbohrer (PistenBully)
  • Leitner
  • Prinoth
  • Ohara Corporation

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Raap, K., Guidelines For Snowmobile Trail Groomer Operator Training - A Resource Guide For Trails Grooming Managers And Equipment Arkivert 7. desember 2013 hos Wayback Machine. Operators[1], American Council of snowmobile Assocciations (ACSA), 2005.
  2. ^ «løyper.net». Arkivert fra originalen 27. mai 2019. Besøkt 27. mai 2019. 
  3. ^ Fahey, B., Likely impacts of snow grooming and related activities in the West Otago ski fields[2], Department of Conservation, Wellington, New Zealand.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]