Lønnekveldfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lønnekveldfly
Lønnekveldfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acronicta aceris
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: lønnekveldfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Acronicta
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-RE-no.svg

RE — Regionalt utdødd

Habitat: løvskog med lønn
Utbredelse: Palearktis; i Norge bare ett gammelt funn

Lønnekveldfly (Acronicta aceris) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne arten er bare funnet én gang i Norge, i Oslo rundt 1850, og det er tvilsomt om vi har bestander av den i dag. Som for mange andre kveldfly (Acronictinae) er den voksne sommerfuglen temmelig anonym men larven spektakulær.

Utseende[rediger | rediger kilde]

larve av lønnekveldfly

Et middelsstort (vingespenn 40 – 45 mm), pregløst grått nattfly. Antennene er trådformede, kroppen kledt med lysgrå hår. Forvingen er lysgrå med diffuse, svarte tegninger, uten noe påfallende mønster. Bakvingen er hvit, i det minste hos hunnen med grå bestøvning på vingeårene. Larven er fargerik, tett kledt med gule og oransje hår. Lags ryggen har den en rekke av svartkantede, hvite flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til løvskog, hager og parker. Larvens næringsplanter er hestekastanje (Aesculus hippocastania), platanlønn (Acer pseudoplatanus) og andre lønne-arter (Acer spp.), til dels også andre busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes fra Nord-Afrika, gjennom Sør- og Mellom-Europa østover til Sentral-Asia. I Norden forekommer den relativt vanlig i Danmark og det sørligste Sverige, mens den trolig er utdødd i Finland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Lønnekveldfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rødliste 2015». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 21. januar 2019.