Hopp til innhold

Løgner (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løgner
orig. Lie to Me
Generell informasjon
SjangerKrim / Drama
Prod.landAmerikansk
Sendeår2009
Sesonger3
Episoder48
Lengde42 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeTim Roth

Kelli Williams
Brendan Hines
Monica Raymund
Hayley McFarland

Mekhi Phifer
Bak kamera
Skaper(e)Samuel Baum
ProdusentSamuel Baum (sesong 1-2)
Tim Roth (sesong 3)
Sending
Periode21. jan. 200931. jan. 2011
TV-kanalFox
Teknisk informasjon
Bildeformat16:9 HDTV
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb

Løgner (orig: Lie to Me) er en amerikansk krim- og dramaserie som gikk på Fox fra 2009 til 2011. Serien omhandler Dr. Cal Lightman (Tim Roth) og hans kolleger i The Lightman-konsernet som tok på seg oppdrag fra lokale og føderale institusjoner for å bistå i etterforskning av kriminelle handlinger. Spesialiteten deres var å finne ut om de involverte snakket sant ved hjelp av anvendt psykologi, blant annet mikrouttrykk og kroppsspråk.[1]

Serien er inspirert av arbeidet til Paul Ekman, verdens fremste ekspert på ansiktsuttrykk og professor emeritus i psykologi ved University of California, San Francisco. Ekman har flere ganger fungert som rådgiver for politi-avdelinger og antiterror-grupper, og fungerte som vitenskapelig konsulent i produksjonen av TV-serien.

Sesong én åpner med at Cal og Gillian ansetter en ny medarbeider: Ria Torres fra Transportation Security Administration, som scoret ekstraordinært høyt på Cals diagnostikk for bedrageri-oppdaging. Men hennes medfødte talent på feltet kolliderer snart med Cals akademiske tilnærming, og han viser seg ofte ved å raskt analysere alle ansiktsuttrykkene hennes. Hun tar ofte til motmæle ved å lese Lightman, og når han minst venter det bruker hun sitater fra hans egne bøker i samtalene deres.

Det blir gradvis avslørt at Dr. Lightman ble drevet til å studere mikro-uttrykk hos andre mennesker, som et resultat av skyldfølelse etter at hans egen mor begikk selvmord. I de første episodene slår Lightman seg sammen med Torres for å arbeide med en etterforskning, samtidig som Foster og Loker slår seg sammen om deres egen etterforskning. Men noen ganger fletter arbeidet deres sammen, eller Foster og Lightman forsøker å hjelpe til med hverandres saker.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]
 • Tim Roth som Dr. Cal Lightman. En ekspert når det kommer til å lese andre menneskers kroppsspråk, spesielt mikro-uttrykk i andres ansikt. Han er grunnlegger av The Lightman Group, en privat organisasjon som opererer som en uavhengig kontraktør for å bistå etterforskning i lokal og føderal rettshåndhevelse gjennom anvendt psykologi. Selv om han ofte blir konfrontert med folks skepsis, bruker Lightman enhver teknikk han anser som nødvendig for å komme frem til sannheten.
 • Kelli Williams som Dr. Gillian Foster. En psykolog og Dr. Lightmans kollega ved «The Lightman Group» som analyserer mønstre i stemmer, språk og atferd. Hun kan være litt impulsiv, men er også veldig profesjonell i møte med klienter.
 • Brendan Hines som Eli Loker. En ansatt ved The Lightman Group.
 • Hayley McFarland som Emily Lightman. Datteren til Dr. Cal Lightman. Foreldrene deler på omsorgen for henne, etter skilsmissen deres. Hun er generelt veloppdragen, og har som regel et kjærlig forhold til foreldrene sine.
 • Mekhi Phifer som Ben Reynolds. En FBI-agent som får i oppgave å bistå «The Lightman Group» i deres etterforskning. Han tilbyr ofte væpnet assistanse, praktisk innsikt og tilgang til FBI sine ressurser eller forbindelser.
 • Jennifer Beals som Zoe Landau. Cal Lightmans tidligere kone og moren til Emily. Arbeider som assisterende riksadvokat.
 • Tim Guinee som Alec Foster. Gillian Fosters tidligere ektemann. Han arbeider ved det amerikanske utenriksdepartement, og er en tidligere kokain-misbruker.
 • Sean Patrick Thomas som spesialagent Karl Dupree.
 • Melissa George som Clara Musso.
 • Monique Gabriela Curnen som etterforsker Sharon Wallowski, en politi-betjent som ofte hjelper Lightman Group med forskjellige saker. Hun var også involvert i et romantisk forhold med Cal Lightman. Men de avslutter forholdet når Lightman oppdager sannheten om fortiden hennes som en korrupt politi-betjent.
 • Brandon Jones som Liam som kjæresten til Emily Lightman. En high school-student som ikke lar seg skremme av Emilys far, Cal Lightman. Men Emily slår opp med ham, fordi han ikke tror på å ha sex før ekteskapet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata