Línjì Huìzhào

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Línjì Huìzhào
RinzaiGigen.jpg
Født9. århundreRediger på Wikidata
CaozhouRediger på Wikidata
Død866Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse FilosofRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tang-dynastietRediger på Wikidata

Línjì Huìzhào eller Línjì Xìxuán (forenklet kinesisk: 临济义玄; tradisjonell kinesisk: 臨濟義玄; Wade–Giles: Lin-chi I-hsüan, i Japan kjent som Rinzai Gigen; fødselsår ukjent, død 866 i Hebei) var en kinesisk lærer i zenbuddhisme som levde under Tang-dynastiet. Han regnes som grunnleggeren av Linji-retningen i kinesisk zenbuddhisme; under navnet rinzaiskolen er dette en av de tre hovedretningene i japansk zenbuddhisme.

Sentrale momenter i hans budskap var at han «fremstiller den ideelle zen-utøveren som et uavhengig individ, fri fra konvensjoner og ikke trollbundet av de tidligere mesternes autoritet»; og dette i en tid da klosterlivet var i ferd med å bli mer regulert.[1] Línjìs stil beskrives også som «kompromissløs i sine valg av læremetoder, som en general som tar alle midler i bruk for å beseire fienden uvitenhet.»[1]

Hans tekster ble først utgitt samlet i 1036 under Song-dynastiet. Verket består av fire deler: «Å stige opp til dharma-hallen» er en samling taler; «Å teste og vurdere» og «Opptegnelse av aktiviteter» inneholder episoder fra hans liv og møter med mennesker; den siste delen er kalt «Andre episoder fra Línjìs liv». Verket, som preges av muntlige dialoger, er utgitt på norsk i antologien Zen, 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kilde for sitat og vurderinger er Halvor Eifrings innledning til Zen, 2007