Léon Bloy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Léon Bloy
Léon Bloy, 1887
FødtLéon Henri Marie Bloy
11. juli 1846
Notre-Dame-de-Sanilhac i Périgueux
Død3. november 1917 (71 år)
Bourg-la-Reine
BeskjeftigelseRomanforfatter, essayist
EktefelleJeanne Bloy
SøskenGeorges Bloy
BarnMadeleine Bloy-Souberbielle
Véronique Bloy-Tichý
NasjonalitetFrankrikes flagg Frankrike
GravlagtBourg-la-Reine
MorsmålFransk
SpråkFransk
SjangerRoman, pamflett, dagbok, novelle
Notable verkLe Désespéré, The Woman Who Was Poor, Q19199446, Q19199418
Signatur
Léon Bloys signatur

Léon Bloy (født 11. juli 18463. november 1917) var en fransk forfatter som skrev romaner og poesi, essayer og pamfletter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bloy ble født i Notre-Dame-de-Sanilhac, i arrondissement Périgueux i Dordogne. Han var den andre av seks sønner av en voltairesk fritenkeren og strenge oppdrageren Jean-Baptiste Bloy og dennes hustru Anne-Marie Carreau, en from spansk-katolsk datter av en napoleonisk soldat.[1] Etter en agnostisk og ulykkelig barndom [2] hvor han kultiverte et hat for den katolske kirke og dens lære,[1] fant hans far en jobb for ham i Paris hvor han reiste til i 1864. I desember 1868 møtte han den aldrende katolske forfatteren Jules Barbey d'Aurevilly, som bodde motsatt av ham i rue Rousselet og som ble hans mentor. Kort tid etterpå gjennomgikk han en dramatisk religiøs konvertering til katolisismen.

Bloys tekster reflekterer hengivelsen til den katolske kirke og en enorm lengsel etter det absolutte. Hans gudsfrykt til religion resulterte i en fullstendig avhengighet av veldedighet; han fikk tilnavnet «den utakknemlige tigger» som et resultat av sine mange brev hvor han tigget om penger fra venner, bekjente og fullstendig fremmede, samtidig som han fortsatte med sitt litterære arbeid. Hans fremste verk er fra 1892, dagbokserie i åtte bind. Etter d'Aurevilly var han den fremste motstanderen av naturalismen og sto for en ny ideell oppfatning i både sitt liv og i sitt forfatterskap, basert på en hellig katolsk grunn. I novellen Sueur de sang skildrer han sine erfaringer fra den fransk-prøyssiske krig, der han deltok som tranctireur.

Bloy var en venn av forfatteren Joris-Karl Huysmans, maleren Georges Rouault og filosofene Jacques og Raïssa Maritain, og var medvirkende i å forsone disse intellektuelle med den katolske kirke. Han fikk imidlertid et omdømme for skinnhellighet og utvendig fromhet grunnet sine stadig raseriutbrudd. Hans første roman, Le Désespéré var et rasende angrep på rasjonalisme og de han mente var i forbund med det, noe som førte til at hans støtte fra seg det litterære samfunn i sin tid, og selv mange av sine gamle venner. Snart kunne Bloy telle slike framstående forfattere som Émile Zola, Guy de Maupassant, Ernest Renan, Alphonse Daudet, Joris-Karl Huysmans, Paul Bourget og Anatole France blant sine uvenner og fiender.

I tillegg til sine utgitt verker, etterlot han seg en stor brevsamling med offentlige og litterære figurer. Han døde i Bourg-la-Reine. Han var gift med en datter av den danske dikteren Christian Knud Frederik Molbech.

Bibliografi (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Le désespéré (1887)
  • Sueur de sang (1892)
  • Histoires désobligeantes (1894)
  • La femme pauvre (1897)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Alter-Gilbert, Gilbert (9. desember 2008): «Léon Bloy: Pilgrim of the Absolute»
  2. ^ Sheed, Frank. J. Sheed (1940): Sidelights on the Catholic Revival, New York: Sheed and Ward, s. 181.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]