Låsesmed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Låsesmed.

En låsesmed arbeider med låser og nøkler. Yrket har «smed» i navnet fordi grovsmeder utviklet de første låsene.

Låsesmedhåndverket begynte som vitenskap og kunst, slik fremstilling og bryting av låser ble sett på i gamle dager. I dag kalles personer som arbeider innenfor nøkkelsalg og -service for låsesmeder. Selv om arbeidet med å slipe opp nøkkelkopier til biler og hus stadig er en viktig del, er de fleste låsesmeder primært beskjeftiget med å selge og installere tyverisikringer til private og bedrifter.

Under arbeidet med ny læreplan for låsesmedfaget i Norge ble det besluttet å beholde «låsesmed» som fagtittel, til tross for at man i liten eller ingen grad som låsesmed smir låser. Dette ble gjort for å vise til yrkets lange historie, og fordi dette samsvarer med yrkestitlene som brukes rundt i verden.

Det finnes en egen utdanning med påfølgende læretid for å bli låsesmed. I Norge stilles det krav om plettfri vandel for å bli låsesmed, og norske låsesmedbedrifter har anledning til å kreve uttømmende politiattest for sine ansatte.

Mange av låsesmedene i Norge er medlemmer av bransjeorganisasjonen Norske Låsesmeder. Organisasjonen har både firmamedlemmer og personlige medlemmer, er pådriver for opplæring innenfor låsesmedfaget, og samarbeider med ulike instanser som forsikringsnæringen og politiet.

I den moderne æra har låsesmedyrket utviklet seg til også å omfatte ekspertise innenfor avanserte låsteknologier, som elektroniske og biometriske sikkerhetssystemer, noe som reflekterer den teknologiske utviklingen i samfunnet.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata
  1. ^ Jens Roger Åsen (1. oktober 2023). «Låsesmed». Besøkt 18. oktober 2023.