Kystperikumfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kystperikumfly
Nomenklatur
Chloantha hyperici
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Synonymi
Actinotia hyperici
Populærnavn
kystperikumfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: varme steder ved kysten
Utbredelse: den palearktiske sone

Kystperikumfly (Chloantha hyperici) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er ganske sjelden i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kystperikumfly har et middelsstort vingespenn (28 – 32 mm) med kraftig, grått og svart nattfly. Forkroppen er mørk grå med lyse sidestriper, bakkroppen lyst grå. Forvingen er lys grå med svarte tegninger, blant annet en bred, svart strek ved roten med et lyst felt over. Området mellom ringmerket og nyremerket er også svart, og det er flere svarte tegninger i vingens ytre del. Vingefrynsene er vekselvis svarte og lysgrå. Bakvingen er grå, lysere ved roten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes helst på varme, solåpne steder. Larvene livnærer seg på planten perikum (Hypericum spp.). Biotopen er strandenger der planten vokser. Kystperikumfly formerer seg med to generasjoner hver sommer, som flyr i mai – juni og i juli – august. Den overvintrer som puppe.

Utbredelse og rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Arten lever i Mellom- og Sør-Europa, og i Midtøsten. Dessuten er det en isolert forekomst i Sør-Skandinavia, som trolig er en relikt fra varmere tider.

Artens utbredelsesområde i Norge er en kort kyststrekning mellom Tvedestrand i Aust-Agder og Porsgrunn i Telemark der den er blitt påvist på tre lokaliteter. I senere år er arten kun funnet på Sandøya i Porsgrunn, og etter år 2000 er det ingen funn. På grunn av alle påvirkningene i strandsonen, som hyttebygging og tilrettelegging for ferieaktiviteter som bading og båtliv, er denne sjeldne arten sårbar. Det foregår en reduksjon og fragmentering av egnede habitater.

Arten rødlistes i 2021 som kritisk truet CR.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. februar 2022. Besøkt 14. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av kystperikumfly Chloantha hyperici for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Kystperikumfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Chloantha hyperici på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]