Kystmaigull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kystmaigull
Kystmaigull
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysosplenium oppositifolium
L.
Norsk(e) navn: kystmaigull
Hører til: maigullslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Habitat: våte steder
Utbredelse: Vest-Europa

Kystmaigull (Chrysosplenium oppositifolium) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Den er lav, noe håret, med firkantede utløpere og vokser ofte i store bestander. De blomstrende skuddene er opprette med motsatte blad. Bladene er runde eller avlange og buttannete. Blomstene har grønne støtteblad. Det er fire gule begerblad, ingen kronblad, to grifler og åtte pollenbærere med sterkt gule pollenknapper. Frukten er en kapsel med mange frø.

Denne planten vokser på våte og skyggefulle steder som elvebredder, langs bekker og på våte berg, helst på sur jord. Den er utbredt i Vest-Europa fra Nord-Spania og Irland østover til vestlige Polen og Tsjekkia. Den er ganske vanlig i Danmark, men ble ikke oppdaget i Sverige før i 1995. I Norge vokser kystmaigull bare på kysten av Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 172–173. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Kustgullpudra». Den virtuella floran. Besøkt 19. november 2015. 
  • «Chrysosplenium oppositifolium». Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 19. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kystmaigull med motsatte blad til venstre, maigull til høyre har spredte blad og de nedre bladene har lang stilk