Hopp til innhold

Kyffhäuserbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kyffhäuserminnesmerket omkring 1900
Kyffhäuserbunds flagg inntil omkring 1934

Kyffhäuserbund (Kyffhäuserforbundet) er en paraplyorganisasjon for krigsveteranforeninger og reservistforeninger i Tyskland. Navnet skyldes Kyffhäusermonumentet (tysk: Kyffhäuserdenkmal), et minnesmerke bygget på toppen av Kyffhäuserfjellåsen i nærheten av Bad Frankenhausen i Thüringen i det sentrale Tyskland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kyffhäuserbund utsprang av en del av Deutscher Kriegerbund som grunnla en organisasjon i 1900 for å samle de tidligere spredte tyske krigsveteranforeninger. Noen av disse foreningene hadde allerede tidligere administrert vedlikeholdet av monumentet. Organisasjonen ble oprindnlig kalt Kyffhäuserbund der deutschen Landeskriegerverbände, men navnet ble senere forkortet til Kyffhäuserbund.

I 1913 hadde denne paraplyorganisasjon 2,8 millioner veteraner som medlemmer og den var blitt en av de største foreningene i Tyskland. Under Det tyske keiserrike ble Kyffhäuserbund anvendt mot den voksende sosialdemokratiske bevegelse i Tyskland.

De vanskelige forholdene i årene etter første verdenskrig førte til en kraftig innskrenkning av veteranorganisasjonene og deres rolle i samfunnet. I 1921, under Weimarrepublikken, forlot organisadjonen sin føderale struktur og ble sentralisert under en felles ledelse. Etter dette tiltat skiftet det navn til Deutscher Reichskriegerbund 'Kyffhäuser' e.V.

Som følge av den nazistiske Gleichschaltung (ensretning) ble Kyffhäuserbund nazifisert etter nazistenes maktovertagelse i 1933. Fem år senere fikk den navnet NS-Reichskriegerbund 'Kyffhäuser' e.V., og ble den eneste organisasjon som representerte veteranenes interesser i Det tredje rike.

Kyffhäuserbund ble uten videre nedlagt av Adolf Hitler personlig i mars 1943 under andre verdenskrig. Det var tilsynelatende nederlaget i Slaget om Stalingrad som var årsaken. Organisadjonens aktiva i hele det tredje rike ble overført til NSDAP. Alle de tilbakeværende lokalforeninger som i krigens siste tid ble basis for Volkssturm-enheter, ble også direkte underlagt nazistpartiet.

Etter Nazitysklands nederlag i andre verdenskrig utstedte de allierte militærregjeringer en særlov vedrørende oppløsning og avvikling av de nazistiske organisasjoner. Denazifiseringsdekretet forbød nazistpartiet og alle dets underorganisasjoner, noe som i praksis betød oppløsning av Kyffhäuserbunds etterfølgerorganisasjoner som var grunnlagt undet Det tredje rike.

Oppløsningen av Kyffhäuserbund betød at organisasjonen måtte grunnlegges på nytt under gjenopbygningen av såvel Vesttyskland som DDR.

Gjenetableringen av Kyffhäuserorganisadjonen med lokale organisasjoner i de tyske stater begynte i Vesttyskland i 1952. Det nye Kyffhäuserbund understreker sin rolle som skytterforening.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kyffhäuserbund e.V.
  • Kyffhäuser-Bund der Deutschen Landeskriegerverbände e.V. – (Historisches Lexikon Bayerns)
  • Dieter Fricke et al.: Kyffhäuser-Bund der Deutschen Landeskriegerverbände (KB) 1900-1943. In: Dieter Fricke (Hrsg.): Die bürgerlichen Parteien in Deutschland. Berlin 1968, S.296-312.
  • Karl Saul: Der "Deutsche Kriegerbund". Zur innenpolitischen Funktion eines nationalen Verbandes im kaiserlichen Deutschland. I: Militärgeschichtliche Mitteilungen (MGM). 2/1969. S.95-159.
  • Karl Führer: Der "Deutsche Reichskriegerbund Kyffhäuser" 1930-1934. Politik, Ideologie und Funktion eines "unpolitischen" Verbandes. I: Militärgeschichtliche Mitteilungen (MGM). 2/1984. S.57-76.
  • Heinz Kleene Das Kriegervereinswesen im Emsland zur Zeit des Kaiserreiches In: Jahrbuch des Emsländ. Heimatbundes Sögel 2005. S.137-159