Kyberrommet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kyberrommet (engelsk: cyberspace) er en betegnelse på en «verden» av sammenkoplede datasystemer og informasjonsressurser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen ble brukt første gang av William Gibson i romanen Neuromancer fra 1982. Gibson definerte kyberrommet som en verden av sammenkoblede datasystemer. I dag brukes begrepet normalt om internett, både om det fysiske nettet og den tenkte verdenen. Det fysiske nettet er den fysiske delen av internett, som selve datamaskinen og nettverket. Den tenkte verdenen er det virtuelle rommet, som internett representerer.

Gibsons så for seg kyberrommet som et rom av overflater, bilder, simuleringer og tomme tegn. Dette rommet består av databasert informasjon og danner en virtuell verden som utvikler seg i tråd med den virkelige verden. Gibson kalte kyberrommet for The Matrix (se også The Matrix, amerikansk film fra 1999).

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet kyberrom er avledet fra kybernetikk som igjen kommer fra det greske ordet kubernetes som betyr «den som styrer» eller styrmann. Begrepet kybernetikk ble første gang brukt i 1948 i boken «Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine» av Norbert Wiener (1894–1964).