Kvitkrull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvitkrull
Kvitkrull
Nomenklatur
Cladonia stellaris
Populærnavn
kvitkrull
Hører til
Slekt: Cladonia (Begerlav),
Familie: Cladoniaceae,
Orden: Lecanorales,
Klasse: Lecanoromycetes
Rekke: Sekksporesopper (Ascomycotina)
Økologi
Habitat: på marken (terrestrisk)
Utbredelse: nordlige halvkule

Kvitkrull (Cladonia stellaris) er en lav i slekten begerlav (cladonia) som tilhører gruppen reinlav. Den vokser på bakken med 5-15 cm høye podetier, og mangler horisontal thallus. Fargen er gulhvit til lys gul og den er rikt grenet. Grenspissene peker i alle retninger og danner tette og avrundede topper. Kvitkrull er vanlig over hele landet med unntak av de ytterste kyststrøk. Relativt mer vanlig enn lys reinlav og grå reinlav i Sør-Norge.

Kvitkrull har stor betydning som næring for rein. Spesielt vinterstid i Sør-Norge utgjør den en vesentlig del av fôret. Rein har en spesielt tilpasset flora av mikroorganismer i fordøyelsen som gjør at den kan fordøye opptil 80-90 % av karbohydratene i laven. Betegnelsen ”kumose” på kvitkrull indikerer at den også har vært benyttet som tilleggsfor til storfe. Drøvtyggere utenom rein kan utnytte opptil 40-50 % av karbohydratene.

Kvitkrull sankes også i store mengder til dekorasjonsformål og eksport[1] Arkivert 26. mars 2011 hos Wayback Machine., spesielt i indre deler av østlandet (Hedmark)

Skogbunn med kvitkrull

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Krog, Hildur/Østhagen, Haavard/Tønsberg, Tor: Lavflora. Norske busk- og bladlav, Oslo 1994, ISBN 82-00-41445-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]