Kurt Blome

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kurt Blome
Kurt Blome under legeprosessen i Nürnberg i 1947
Født31. jan. 1894[1]Rediger på Wikidata
Bielefeld[2]
Død10. okt. 1969[1]Rediger på Wikidata (75 år)
Dortmund[3]
BeskjeftigelseMilitærlege, politiker, torturist, virolog, lege Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Riksdagen (1933-1945) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversität Rostock (–1920)[4]
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (1931–)[4][5]
Deutschnationale Volkspartei
Deutschvölkische Freiheitspartei
NasjonalitetDet tyske keiserrike
Weimarrepublikken
Nazi-Tyskland
Vest-Tyskland
Medlem avSturmabteilung
Burschenschaft Holzminda Göttingen
UtmerkelserNSDAPs partimerke i gull[6]

Kurt Blome (født 31. januar 1894 i Bielefeld, død 10. oktober 1969 i Dortmund) var en tysk medisinsk forsker og Nazi-lege som under andre verdenskrig var tilsatt ved tyske konsentrasjonsleirer. Han ble tiltalt for krigsforbrytelser under Legeprosessen i Nürnberg, men frikjent på grunn av bevisets stilling.

Han var assistent for Reichsgesundheitsführer («Rikshelseføreren») og ledet den nasjonale kreftforskningen for Reichsforschungsrat. Blome skrev den selvbiografiske boken Arzt in Kampf («Lege i strid») hvor han satte likhetstegn mellom medisinsk og militær innsats i kampen for liv og død.

Han ble arrestert av det amerikanske Counter Intelligence Corps (CIC) i München den 17. mai 1945, uten andre papirer enn førerkortet på seg. Etter noen uker i varetekt, mens CIC sjekket identiteten hans, ble han flyttet til Schloss Kransberg utenfor Frankfurt am Main.

Noen dager etter ankomsten på Kransberg kom en hemmelig melding til ALSOS, et anglo-amerikansk ekspertteam som undersøkte tysk og italiensk våpenteknologi. Meldingen lød: «I 1943 studerte Blome biologisk krigføring, selv om han offisielt drev kreftforskning, som bare var kamuflasje. Han var i tillegg assisterende helseminister i Riket. Vil dere sende etterforskere?»

Blome innrømte at han i 1943 hadde blitt beordret til å eksperimentere med vaksiner mot pest på fanger i konsentrasjonsleirer. Han ble stilt for retten i Legeprosessen i Nürnberg i 1947 for å ha eksperimentert på mennesker uten deres samtykke, under rubriseringen krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Han ble frikjent i saken på grunn av bevisets stilling. Ut fra hans tidligere innrømmelser og indisier mot ham er det allment akseptert at han deltok i slike eksperimenter, blant annet med saringass på fanger i Auschwitz.

Det er en utbredt oppfatning at press fra amerikanske myndigheter førte til frikjenningen. Som motytelse måtte Blome gi amerikanske forskere informasjon om eksperimenter utført i Dachau, og råd i forbindelse med utviklingen av USAs biologiske våpen. To måneder etter frikjenningen ble han ført til USA som en del av Operation Paperclip, og avhørt på Camp David. I 1948 etablerte han egen legepraksis som spesialist i dermatologi og urologi i Dortmund. I 1951 ble han ansatt av U.S. Army Chemical Corps for å jobbe med kjemisk krigføring, og var knyttet til den amerikanske etterretningstjenestens European Command Intelligence Center i Frankfurt som forsker. I hans personellfil var Nürnbergprosessen ikke nevnt. Han praktiserte også som lege og engasjerte seg politisk. Han var kandidat for Deutsche Partei (et av partiene i Adenauers koalisjonsregjering) i valgkretsen Dortmund III i forbundsdagsvalget i 1953.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Nuremberg Trials Project, nuremberg.law.harvard.edu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ nuremberg.law.harvard.edu[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Nuremberg Trials Project, nuremberg.law.harvard.edu[Hentet fra Wikidata]