Kursja 2-brannen 1936

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kursja 2-brannen 1936
Map of Russia - Ryazan Oblast.svg
Kursja 2-brannen fant sted i Rjazan oblast
Dato3. august 1936
UlykkesstedRjazan oblast, Russland
ÅrsakSkogbrann (ildstorm)
Tall
OmkomneCa. 1200

Kursja 2-brannen 1936
54°56′14″N 40°33′28″Ø

Kursja 2-brannen 1936 er trolig Russlands mest dødbringende skogbrann noensinne (men ikke nødvendigvis den største). Den utviklet seg til en ildstorm og krevde ca. 1200 menneskeliv da den 3. august 1936 utslettet byen Kursja 2 i det sentrale Mensjora, Rjazan oblast sørøst for Moskva. Brannen skjedde under det totalitære Stalin-regimet og er lite kjent, iallfall i Vesten. Den kan ha minnet om Peshtigo-brannen og Hinckley-brannen 1894 i USA. Som dem skyldtes den antagelig en kombinasjon av langvarig tørke, sterk vind (formodentlig sørlig, da ildstormen beveget seg nordover) og store mengder tørt hogstavfall. Som Peshtigo i 1871 var Kursja 2 i 1936 en ny by (grunnlagt etter oktoberrevolusjonen) i et skogsområde, dominert av tømmerhoggere og jernbanebyggere.

Mislykket evakuering med tog[rediger | rediger kilde]

Ved en rekke skogbranner (f.eks. Hinckley-brannen 1894) har en klart å redde hundrevis av mennesker med tog. Kursja 2-brannen hører ikke til dem.

Fra Kursja 2 gikk en smalsporet sidebane til det russiske hovednettet, som var og er bredsporet. Natt til 3. august ankom et tomt tog, og innbyggerne ble tilbudt evakuering av kvinner og barn. Avgangen ble imidlertid forsinket fordi speditørene krevde at en først skulle laste en del tømmer. Dette førte også til at toget ikke hadde plass til alle, selv om folk plasserte seg oppå koblingene, i tømmervognene og på lokomotivet (etter en annen versjon[1] ble få eller ingen evakuert med dette toget). Den tunge lasten må også ha medført at toget brukte lengre tid på å komme opp i fart. Hundrevis av panikkslagne mennesker ble stående igjen på stasjonen. Toget ble satt i gang og nådde frem til en kanal nord for byen. Broen over kanalen stod imidlertid i full fyr, og toget ble satt i brann. Alle passasjerene skal ha omkommet, og bare 20 av byens befolkning skal ha overlevd katastrofen – i en dam, i brønner, i kanalen, eller på en skogbar ås.

Etter brannen[rediger | rediger kilde]

Ved den nedbrente lokstallen finnes en massegrav. Kursja 2 ble gjenreist, i mindre målestokk. Under andre verdenskrig brøt tyskerne inn i Sovjet og okkuperte de vestlige deler av Russland. Under slaget om Moskva nærmet de seg Rjazan oblast inntil de ble slått tilbake i desember 1941. Kort etter krigen ble Kursja 2 avfolket, og jernbanen dit nedlagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]