Kurdistans demokratiske parti i Iran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Kurdistans demokratiske parti i Iran og Kurdistans demokratiske parti (kurdisk: Hizbi Demokirati Kurdistani Êran) er en kurdisk opposisjonsgruppe i iransk Kurdistan som søkte politiske rettigheter og nasjonale rettigheter for kurderne i Iran. KDP-I ble delt inn i to retninger for andre gang i 2008. Det nye partiet har gått med navnet Kurdistans demokratiske parti (KDP, må ikke forveksles med Kurdistan demokratiske parti som holder til i Irak og med Messoud Barzani som leder)

Abdul Reham Qasemlo er en av de viktigste symbolene for en kurdisk autonomi i Kurdistan-Iran, og det var Qasemlo som utformet partiet KDP-I. Han ble skutt og drept av iranske agenter i Wien i 1989. I Mykonos-attentatet i Berlin ble fire kurdiske eksilpolitikere drept på oppdrag fra de iranske hemmelige tjenestene.

Generalsekretæren for KDP-I er Mustafa Hizri og Khalid Haziz for KDP. Partiene kjemper for de samme rettighetene, men ble delt på grunn av en rekke uenigheter innad i partiet i 2008. HDK er mest kjent som Laderan (De som har mistet veien), ikke å bli forvekslet med telefonlader.

Begge to partiene holder til i Nord-Irak i den kurdiske byen Koye.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]