Kuppet i Kambodsja i 1997

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kuppet i Kambodsja
Dato 5. juliaugust 1997
Sted {{{sted}}}
Resultat Seier til Hun Sen
Norodom Ranariddh ble tvunget i eksil
Stridende parter
Kambodsja Hun Sen
Vietnam Vietnam[1]
Kambodsja FUNCINPEC
Demokratisk Kampucheas flagg Røde Khmer[2]
Styrker
Kambodsja 900
Vietnam 600
Kambodsja Ukjent
Demokratisk Kampucheas flagg Ukjent
Tap
Ukjent Ukjente tapstall, men omkring 40 FUNCINPEC-ledere ble drept[3]

Sammenstøtene i Kambodsja (1997), også referert til som «kuppet i Kambodsja» (særlig av kritikere av Hun Sen) fant sted i Kambodsja i juli og august 1997. Som et resultat ble Norodom Ranariddh styrtet fra statsministerposten, og dusinvis av mennesker ble drept i kampene. Hun Sen mottok militær støtte fra Vietnam.[4]

Konflikten[rediger | rediger kilde]

I henhold til Pariskonferansen fra 1991 skulle det avholdes frie valg i Kambodsja i 1993. Valget endte med at Prins Norodom Ranariddhs rojalistiske parti fikk 45,5 prosent av stemmene, etterfulgt av Hun Sens Det kambodsjanske folkeparti (det tidligere kommunistpartiet) og Son Sanns liberaldemokratiske buddhist-parti. Til tross for seieren hadde Ranariddhs FUNCINPEC forhandlet frem et regjeringssamarbeid med Hun Sen. De ble enige om at Ranariddh og Hun Sen skulle dele statsministerposten.

I 1997 førte en tvist mellom Hun Sen og Norodom Ranariddh til at regjeringen brøt sammen og de to fraksjonene begynte å kjempe mot hverandre. Det hele utviklet seg til en militær konflikt, hvor flere mennesker ble drept i kampene. Selve hendelsen ble av mange medier ansett som et statskupp fra Hun Sens side, dette til tross for at ingen seriøs og nøytral undersøkelse av hendelsene noensinne ble gjennomført.

Etter at rojalistenes motstand var blitt slått ned i Phnom Penh, fortsatte kampene i de nordlige provinsene. FUNCINPEC hadde slått seg sammen med geriljaen Røde Khmer, og kjempet mot Hun Sens styrker inntil nederlaget var et faktum i august 1997.

Som et følge av konflikten måtte Prins Ranariddh flykte i eksil. Flere andre FUNCINPEC-ledere måtte også forlate landet, skjønt flere ble skutt før de kom så langt. Mange av dem som klarte å rømme kunne trygt returnere før valget av nasjonalforsamlingen i 1998.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hanoi's role in the Cambodian Coup
  2. ^ Cambodge: les royalistes assiégésAidés des Khmers rouges ils défendent leur dernier bastion, attaqué par Hun Sen. (Fransk)
  3. ^ Anatomy of a crisis: education, development, and the state in Cambodia, 1953
  4. ^ http://www.fva.org/0897/story4.htm
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.