Kunwar Narayan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kunwar Narayan (født 19. september 1927) en fremragende poet og forfatter innen indisk litteratur, og han regnes ofte som den ledende levende poet innenfor indiske språk.

Han har skrevet flere verk de siste seks tiårene og han er blant de få intellektuelle poeter som har kombinert en internasjonal moderne sensibilitet med en forankring i sitt eget lands kultur og fantasifulle historie. Hans forfatterskap begynte med Chakravyūh, hans første diktsamling som ble utgitt i 1956. Omtrent samtidig, var han redaktør for det litterære indiske tidsskriftet Jug-Chetna.

Kunwar Narayan tok eksamen i engelsk litteratur ved Lucknow University i 1951. Han giftet seg med Bharati Goenka i 1966, som han har en sønn, Apurva (født i 1967), sammen med. Han har flere ganger vært på besøk til flere land i Europa, Russland og Kina og hatt møter med diktere og forfattere som Nazim Hikmet Ran, Anton Słonimskie og Pablo Neruda. Han har bidratt med oversettelser av forskjellige franske diktere.

Hans arbeider omfatter flere varierte sjangre, blant annet lyrikk, episke dikt, noveller, litterær kritikk, oversettelser fra andre språk, essays og artikler av allsidig kulturell og menneskelig interesse. Hans poesi er blitt oversatt til flere språk og han har mange æresbevisninger som inkluderer Jnanpith Award, Sahitya Akademi Award, Kabir Samman, Vyasa Samman, Lohia Samman, Shalaka Samman, Warszawa-universitetets honorære medalje og Italias Premio Feronia for hans fremstående internasjonal verker.