Kunstnett Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kunstnett Norge var en offisiell nettportal til norsk kunstInternett i perioden 1999–2002.

Prosjektet ble initiert og finansiert av Kirke- og kulturdepartementet, lansert 16. juni 1999 under nettadressen kunst.no og virket som selvstendig prosjekt ut 2002.

Vertsinstitusjon var Norsk nettverk for Teknologi, Akustikk og Musikk (NoTAM), en avdeling av Universitetet i Oslo. Ansvarlig redaktør for nettstedet var Jøran Rudi, samtidsmusikkomponist og daglig leder ved NoTAM. Prosjektleder og redaktør var Erik Hesby, med studiebakgrunn fra blant annet Intermediaavdelingen ved Kunstakademiet i Trondheim.

Formål og drift[rediger | rediger kilde]

Kunstnett Norge (kunst.no) var fra oppstarten av en formidler av kunst på Internett og produsent av kunst laget spesielt for å vises på Internett. Diverse tjenester for publikum (lenkesamling, kunstnerregister, etc.) og tjenester for kunstnere innen ulike disipliner ble utviklet (mulighet for å presentere seg gjennom et kunstnerregister, Internettjenester utviklet for å møte kunstneres formidlingsbehov, nettkurs, etc.). Kunstnett var sentral i innarbeidelsen av begrepet nettkunst i den norske offentligheten, definert som kunst laget spesielt for visning på Internett. Nettkunstprosjekter ble aktivt promotert overfor pressen, og egne nettfora for diskurs rundt nettkunsten ble opprettet. Satsningen ble presentert som del av utstillingen «Å bygge en samling» ved Museet for Samtidskunst, januar-mars 2001. Flere nett-teoretikere, -designere og -kunstnere var knyttet til virksomheten i Kunstnett Norge i kortere eller lengre perioder, på frilansbasis eller i fast engasjement, deriblant Atle Barcley, Dag Hensten Pettersen, Tore Ferner, Kevin Foust, Marius Watz, Jill Walker, Grethe Melby og Per Platou.

Kunstnett Norge driftet et nettgalleri for kunst laget spesielt for å vises på Internett. Ambisjonen var å presentere det mest interessante som skjedde innenfor det norske feltet. Hvert arbeid ble presentert sammen med en introduserende tekst i form av intervju, artikkel eller omtale. n2art, et nordisk nettkunstgalleri, ble initiert av de nordiske kulturnettene i fellesskap, og finansiert med støtte fra Nordisk ministerråd og Nordisk kulturfond. n2art åpnet samtidig i alle de nordiske hovedstedene. Den norske åpningen fant sted i Telenor Expos lokaler i Oslo. Kunstnett Norge hadde ansvar for utforming og teknisk løsning for nettstedet n2art.nu.

Driften av Kunstnett Norge ble fra januar 2003 overtatt av det da nettopp nyopprettede ABM-utvikling, og Kunstnett ble fullintegrert i det ABM-drevne nettstedet Kulturnett Norge i 2004.