Kunstgewerbemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kunstindustrimuseet (Berlin)»)
Kunstgewerbemuseum i Kulturforum
Slottet i Köpenick
Fra samlingen: Silkevev fra Halberstadt (ca 1170)

Kunstgewerbemuseum Berlin (Berlin kunstindustrimuseum) for europeisk kunsthåndverk fra middelalderen til idag, er delt på to steder: i Kulturforum BerlinPotsdamer Platz og i Slott Köpenick. Museets samling blir regnet som en av de mest betydelige i sitt slag. Museet er ett av de statlige museene i Berlin.

Samlingene[rediger | rediger kilde]

Kunstgewerbemuseum samler europeisk kunsthåndverk fra alle stilepoker i kunsthistorien etter antikken, herunder gull- og sølvsmedarbeider, glass-, emalje- og porselenskar, møbler, tapeter, drakter og silkestoffer.

I museumsbygningen på Kulturforum leder en rundgang på en 7000 kvadratmeter stor flate, gjennom den historiske utvikling av kunsthåndverket fra middelalderen og til idag. I underetasen finnes den såkalte Neuen Sammlung (nye samling) av kunsthåndverk fra det 20. århundrets industriprodukter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Museet ble grunnlagt i 1868 som Deutsches Gewerbe-Museum zu Berlin og var opprinnelig både en undervisningsinstitusjon og et offentlig museum. Samlingen økte betydelig i 1870-årene og det fikk sitt nåværende navn i 1879.

Deler av samlinge ble ødelagt i den andre verdenskrig og de gjenværende delen ble delt mellom Øst- og Vest-Berlin. Den østre delen ble flyttet til Schloss Köpenick i 1963, mens den vestlige samlingen først ble oppbevart i Schloss Charlottenburg og i 1985 endelig flyttet til den nye museumsbygningen i Kulturforum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]