Kumbumklosteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kumbumklostret (wylie: sKu-'bum Byams-pa gling), også kjent som Ta'ersi (kinesisk: 塔尔寺), er et tibetansk buddhistisk kloster som ligger sørvest for Xining i Qinghai-provinsen eller Amdo-regionen i Kina.

Klostret ligger på det sted der gelug-skolens grunnlegger Tsongkhapa ble født i 1357. Til å begynne med stod en chörten (en form for stupa) på stedet, men i 1560 bygde meditasjonsmesteren Rinchen-tsondru-gyeltsen et lite kloster på stedet. I 1576 innbød den mongolske fyrst Altan Khan Sonam Gyatso til Mongolia for å innføre gelug-skolen i landet. På vei til møtet bad Sonam Gyatso om at Rinchen-tsondru-gyeltsen skulle bygge et større kloster og utpekte ham til høyeste lama ved klosteret, som stod ferdig i 1583. Det nye klosteret fikk navnet Kumbum Jampa-ling.

Ved midten av 1900-tallet hadde Kumbumklosteret tretti tempel og ca tusen bygninger. Klostret består av fire kollegier (dratsang) og det største av dem er «kollegiet for logikk og debatt». Før 1959 hadde klosteret cirka 3.600 munker, men tallet er nå (2014) kanskje bare på en tienfedel av dette.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Filchner ogd W.A. Unkrig: Kumbum Dschamba Ling. Das Kloster der Hunderttausend Bilder Maitreyas, Leipzig 1933
  • Kumbum Jampa Ling, i: The Cultural Monuments of Tibet’s Outer Provinces: Amdo. Vol. 1 - The Qinghai Part of Amdo av A. Gruschke, Bangkok 2001, s. 21-29.
  • Joachim Karsten: A Study on the sKu-'bum/ T'a-erh ssu Monastery in Ch'inghai, Auckland University, New Zealand, 1997
  • Mohindra Vandana: China [temples, mountains, architecture, festivals...], Eyewitness travel guides, 2005, Dorling Kindersley, London, ISBN 1-4053-0876-1 (pbk.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]