Kubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vikingspillet kubb

Kubb er et utendørs spill for to til tolv deltakere. Som banedekke er gress det beste. Også annet underlag kan benyttes. Spillet består av én konge, ti kubber, seks kastepinner og fire hjørnepinner. Man må hive med "underarms kast" og felle en etter en kube. Når en kube blir felt så må den personen som kuben ble felt på hive den over og felle de også. OBS når man skal hivepå kongen må man hive imellom beina

Organisering[rediger | rediger kilde]

Kubb team, Jan-Diederick en de Ravenvangers

Spillet har i Norge ingen organisert form. Det har dog blitt organisert verdensmesterskap på Gotland i Sverige av Rone GoIK (Rone gymnastik och idrottsklubb) siden 1995.[1] I 2004 deltok det over 1000 aktive idrettsutøvere fra 11 nasjoner.[1] I denne perioden har laget Sportskubb Sportsklubb fra Norge (Oslo) tatt annenplassen i 2003[2] og vunnet i 2004.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillet har påståtte røtter på Gotland i den nordiske middelalderen, men det er ikke dokumentert at det har eksistert her før 1930-tallet.


NM i kubb[rediger | rediger kilde]

NM i kubb arrangeres hvert år i Folloparken på Orkanger i Trøndelag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Om VM i Kubb på vmkubb.com «2004 deltog 168 st 6-manna lag från 11 nationer.»
  2. ^ Till sist… i Vimmerby Tidning «I finalen besegrade de regerande mästarna Team Ekeby norska laget Sportskubb sportsklubb.»
  3. ^ Norge världsmästare i kubb Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine. i Gotlanska «Det norska laget Sportskubb Sportsklubb från Oslo segrade i årets upplaga av VM i kubb som gick i Rone på Gotland i helgen 31/7-1/8.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]