Kubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vikingspillet kubb

Kubb er et utendørs spill for to til tolv deltakere. Som banedekke er gress det beste, men også annet underlag kan benyttes. Spillet består av én konge, ti kubber, seks kastepinner og fire hjørnepinner. Hjørnepinnene viser hvor banen er, og to lag står på hver sin side av banen. 5 kubber plasseres på hver side, med litt avstand fra hverandre, mens kongen plasseres i midten. Spillet går ut på at spillerne etter tur må hive kastepinnene med «underarmskast» og velte de oppstilte kubbene på motsatt side. Når en spiller velter en kubbe må motstanderen nærmest den veltede kubben hive denne over kongen. Laget som ikke veltet kubben må velte den på nytt før de kan kaste på det andre lagets kubber. Når alle kubber på en side er felt av et lag, kan dette laget forsøke å velte kongen. Laget som først velter alle kubber på motstandernes side, og kongen, vinner.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Kubb-lag, Jan-Diederick en de Ravenvangers

I Norge har spillet ingen organisert form. Det har dog blitt organisert verdensmesterskap på Gotland i Sverige av Rone GoIK (Rone gymnastik och idrottsklubb) siden 1995.[1] I 2004 deltok over 1 000 idrettsutøvere fra elleve nasjoner.[1] Kubb-laget Sportskubb Sportsklubb fra Norge (Oslo) tok andreplassen i 2003[2] og vant i 2004.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det hevdes[av hvem?] ofte at spillet stammer fra Sverige i vikingtiden, og at det er bevart i Gotland, men det synes å være en markedsføringshistorie av spillprodusentene for å bedre salgene. Den faktiske opprinnelsen er fra før vikingtiden. Tradisjonen i Gotland er at vikingene oppfant spillet med bein fra erobrede stammer og spilte mot hverandre. Det er folkesagn som faktisk viser at kubb ble spilt på forskjellige steder hvor vikingene bodde som i Sverige, Skottland og Norge. Dessuten kan det i begynnelsen av det tjuende århundre ha kommet over fra Eurasia, men det er ikke klart på hvilken måte reglene fra den tiden samsvarer med måten kubb spilles på i dag.

Før 1912[rediger | rediger kilde]

Egyptiske veggmalerier hvor forløperen til kubb ble spilt

De gamle egypterne spilte allerede rundt 3000 f.Kr. spill som lignet på kubb. Som en av verdens første og største sivilisasjoner spilte de allerede fritidsspill i en kombinert form av spyd og sjakk som ligner på dagens kubb. På den tiden spilte bare eliten og det rike borgerskapet spillet. Fra utgravninger hvor treblokker, menneskelige bein og egyptiske veggmalerier ble funnet, kunne man se at de spilte spill sammen på den tiden. Noen av favorittsportene og spillene i Egypt var forgjengere av skittles, boksing, Kubb, fekting med pinner og sjakk. Tidlige egyptere spilte også andre sporter og spill, inkludert tidlige former av hockey, håndball, gymnastikk, spyd og vektløfting. I dette funnet fantes en illustrasjon fra to motstandere eller lag som i dag kan gjenkjennes i kubb.[4]

Etter 1912 til nåtid[rediger | rediger kilde]

Föreningen Gutnisk Idrott, som ble grunnlagt i 1912, har aldri betegnet kubb som et av de tradisjonelle spillene fra Gotland. Imidlertid legger den vekt på tradisjonen bak spillet, dets historie og de tilhørende interaksjonsstandardene. Spillet viser likheter med blant annet bowling, sjakk og petanque, og disse spillene har alle oppstått rundt tidligmiddelalder. Kubb skiller seg ut ved at lagene står på hver sin side av banen mens de kaster.[5]

nittitallet ble de første kommersielle kubb-spillene produsert, og spillet ble raskt populært. Det er nå internasjonal interesse for spillet, og siden 1995 har VM blitt arrangert hvert år på Gotland. Det har dessuten blitt avholdt nasjonale mesterskap i Storbritannia, Australia og USA. Spillet er også vanlig i private sammenhenger som i parker og på strender, og selges nå i leketøysbutikker.

NM i kubb[rediger | rediger kilde]

NM i kubb ble for første gang arrangert i 2008 i Folloparken på Orkanger i Trøndelag. Fra 2020 har Larkollen i Moss Kommune tatt over arrangementet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Om VM i Kubb på vmkubb.com «2004 deltog 168 st 6-manna lag från 11 nationer.»
  2. ^ Till sist… Arkivert 29. september 2007 hos Wayback Machine. i Vimmerby Tidning «I finalen besegrade de regerande mästarna Team Ekeby norska laget Sportskubb sportsklubb.»
  3. ^ Norge världsmästare i kubb Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine. i Gotlanska «Det norska laget Sportskubb Sportsklubb från Oslo segrade i årets upplaga av VM i kubb som gick i Rone på Gotland i helgen 31/7-1/8.»
  4. ^ https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=JHD-GeCF3REC&oi=fnd&pg=PA197&dq=kubb+game&ots=llhfHsPd66&sig=Fhglu-JTzwB3pKya8-HdAHFjyuI#v=onepage&q=kubb%20game&f=false "The Child's Right to Play: A Global Approach"
  5. ^ «Wayback Machine». 4. februar 2005. Archived from the original on 4. februar 2005. Besøkt 11. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]