Kubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Vikingspillet kubb

Kubb er et utendørs spill for to til tolv deltakere. Som banedekke er gress det beste. Også annet underlag kan benyttes. Spillet består av én konge, ti kubber, seks kastepinner og fire hjørnepinner. Man må hive med "underarms kast" og felle en etter en kube. Når en kube blir felt så må den personen som kuben ble felt på hive den over og felle de også. OBS når man skal hivepå kongen må man hive imellom beina

Organisering[rediger | rediger kilde]

Kubb team, Jan-Diederick en de Ravenvangers

Spillet har i Norge ingen organisert form. Det har dog blitt organisert verdensmesterskap på Gotland i Sverige av Rone GoIK (Rone gymnastik och idrottsklubb) siden 1995.[1] I 2004 deltok det over 1000 aktive idrettsutøvere fra 11 nasjoner.[1] I denne perioden har laget Sportskubb Sportsklubb fra Norge (Oslo) tatt annenplassen i 2003[2] og vunnet i 2004.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det hevdes ofte at spillet stammer fra sverige i vikingen, og at det har blitt bevart i Gotland, men det synes å være en markedsføringshistorie av produsenter av spillet for bedre salg. Den faktiske opprinnelsen er fra før vikingtiden. Tradisjonen i Gotland er at vikingene oppfant spillet med bein fra erobrede stammer og spilte mot hverandre. Det er folkesagn som faktisk viser at kubb ble spilt på forskjellige steder hvor vikingene bodde som i Sverige, Skottland og Norge og i begynnelsen av det [tjuende århundre] ] har kommet over fra Eurasia, men det er ikke klart på hvilken måte reglene for den tiden samsvarer med måten kubb spilles på i dag.

Før 1912[rediger | rediger kilde]

Egyptiske veggmalerier hvor forløperen til kubb ble spilt

De gamle egypterne spilte rundt 3000 f.Kr. allerede spill som ligner på Kubb. Som en av verdens første og største sivilisasjoner spilte de allerede fritidsspill som en kombinert form av spyd og sjakk som ligner på kubb nå. På den tiden spilte bare eliten og det rike borgerskapet spillet. Fra utgravninger hvor treblokker ble funnet og også menneskelige bein og på egyptiske veggmalerier, kunne man se at de spilte sammen som spill på den tiden. Noen av favorittsporter og spill i Egypt var forgjengere av skittles, boksing, Kubb, fekting med pinner og sjakk. Tidlige egyptere spilte også andre sport og spill med konkurranse, inkludert en tidlig form av hockey, håndball, gymnastikk, spyd og vektløfting. I dette var skjemaet til to motstandere eller lag som i dagens konkurranse kan ses igjen i kubb.[4]

Skandinavisk kulturarv[rediger | rediger kilde]

Kart over Viking-områdene i 8. (mørkredet), 9. (rødt), 10. (oransje) og 11. (gul) århundre. De grønne områdene der offer for plyndring og drap.

Romerne overtok spillet etter den romerske dominansen, og dette var også introduksjonen til perserne, men det var perserne som fortsatte å bruke Kubb fordi det så mye ut som sjakk 'shah' og det var lett for folk å spille. I denne bruken kommer ordene "sjekk" og "sjakk" gjennom arabisk fra persisk shah, som er "konge"[5] of "monarch" betekent (Murray 2012: 159).

King and queen playing the precursor of kubb; chess - Das Schachzabelbuch

Navnet kubb ble kalt i de arabiske landene forskjellig, nemlig Kubtal كتلة som betyr 'blokk' og er en degenerasjon av كتلة.[6]

Arabs playing chess with board and blocks

كتلة (pronunciation 'kutla']) er bokstavelig oversatt "blokk" på arabisk som senere ble Kubb.

Romerne betraktet det som et spill av lav klasse og urenhet, og spillet utviklet seg til det vi nå kjenner som petanque og skittles eller de spilte bordvarianten sjakk.

Den endelige Skandinaviske atmosfæren kommer fra en av raidene til Vikingene. Vikingene brukte sine raid på grensen mellom Europa og Asia (se kart). Vikingene tok også over spillet fra trolig Tyrkia eller Russland i en av deres plundering (se kart). Det er mistanke om at vikingene har bragt kubb i Skott og Skandinavisk territorium. Som et resultat ble dette spillet spilt i lang tid på skandinavisk territorium, som ble kalt kubb på svensk; bokstavelig oversatt fra treblokk . Igjen en refference med de arabiske røttene.

Etter 1912 til nåtid[rediger | rediger kilde]

Det er viktig å nevne at Föreningen Gutnisk Idrott som ble grunnlagt i 1912, har aldri kalt spillet som et av de tradisjonelle spillene fra Gotland. Imidlertid legger de vekt på tradisjonen av spillet, dets historie og de tilhørende interaksjonsstandardene. Passende klær under kubb har blitt unnvikende gjennom årene. Spillet viser likheter med bowling, sjakk, petanque spill og det er at disse spillene deler en felles middelalderen opprinnelse.

I nittitallet ble de første kommersielle Kubb-spillene produsert og det tidligere ukjente spillet ble raskt populært. Det er nå internasjonal interesse for spillet og siden 1995 arrangeres VM hvert år på Gotland. Det har vært nasjonale mesterskap i Storbritannia, Australia og USA. Spillet er også et vanlig spill i parker og på strender, og selges nå i alle leketøybutikker.

Spelet har vissa likheter med andra kägelspel och kan ha ett gemensamt medeltida ursprung med dessa. Kubb har dock en unik egenskap, nämligen att det spelas av lag på en tvåsidig spelplan. Detta verkar vara en relativt nypåkommen variation. Det finns hörsägen om kubbspelande från flera delar av landet ifrån början av 1900-talet, men hur lika de reglerna var dagens är okänt.[7]

Spillet har påståtte røtter på Gotland i den nordiske middelalderen, men det er ikke dokumentert at det har eksistert her før 1930-tallet.

NM i kubb[rediger | rediger kilde]

NM i kubb arrangeres hvert år i Folloparken på Orkanger i Trøndelag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Om VM i Kubb på vmkubb.com «2004 deltog 168 st 6-manna lag från 11 nationer.»
  2. ^ Till sist…[død lenke] i Vimmerby Tidning «I finalen besegrade de regerande mästarna Team Ekeby norska laget Sportskubb sportsklubb.»
  3. ^ Norge världsmästare i kubb Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine. i Gotlanska «Det norska laget Sportskubb Sportsklubb från Oslo segrade i årets upplaga av VM i kubb som gick i Rone på Gotland i helgen 31/7-1/8.»
  4. ^ https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=JHD-GeCF3REC&oi=fnd&pg=PA197&dq=kubb+game&ots=llhfHsPd66&sig=Fhglu-JTzwB3pKya8-HdAHFjyuI#v=onepage&q=kubb%20game&f=false "The Child's Right to Play: A Global Approach"
  5. ^ "The King Is not Dead After All! The Real Meaning of Shah Mat or the Lesson of the Commode" Arkivert 13. mai 2008 hos Wayback Machine. Mal:Webarchive, Jan Newton, GoddessChess.com, September 2003
  6. ^ [https://ar.wikipedia.org/wiki/متوازي_مستطيلات
  7. ^ https://web.archive.org/web/20050204031544/http://www.vmkubb.com/s_arb.doc

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]