Krukkesletta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krukkeslettas plassering i Laos
Krukkesletta
Krukkesletta

Krukkesletta (laotisk: ທົ່ງໄຫຫິນ, Thong Hay Hin) er et område i Xieng khouangprovinsen i Laos nedenfor den annamittiske fjellkjeden. Her er det oppdaget et stort antall store krukker uten at man vet hvor de kommer fra og hvorfor de er laget. Krukkene er laget i massiv kalkstein som ikke er fra området. Mange av de mindre krukkene er blitt stjålet av samlere, men det er fortsatt hundrevis igjen.

Krukkene ligger i klynger og veier opp til 13 tonn og er fra 1 til 3 meter høye. Det største feltet ligger i nærheten av byen Phonsavan, og har rundt 250 krukker i varierende størrelse.

Lokale sagn hevder at krigerkongen Khun Jeuam tok med en fra det sørlige Kina og beseiret den onde høvdingen Chao Angka. Det store slaget ble etterfulgt av en stor fest hvor hundrevis av krukker med lao-lao-risvin ble inntatt. Khun Jeuam var tydeligvis dårlig til å rydde etter seg, siden han etterlot rundt tre hundre krukker spedt omkring på slettene rundt Phonsavan, deriblant hans egne seks tonn tunge seiersskål.

Den virkelige bakgrunnen for krukkene er vanskeligere å forklare. Det har vært en rekke kriger på slettene der laotiske, siamesiske og vietnamesiske styrker har forsøkt å erobre den fra hverandre. På 1800-tallet plyndret kinesiske banditter sletten så grundig at da den franske arkeologen Madeleine Colani kom til stedet på midten av 1930-tallet var krukkene nesten det eneste som stod igjen som minner fra tidligere sivilisasjoner.[trenger referanse]

Colani mente å ha oppdaget keramikkuler, redskaper av jern, bronsegjenstander og andre artefakter som ledet henne til å tro at det var begravningskrukker. Hun anslo alderen til å være 2000 år gamle.[trenger referanse] Dette er et synspunkt som deles av mange forskere i dag.[trenger referanse] Colani kunne allikevel ikke forklare hvordan krukkene hadde blitt transportert til sletten, eller hvordan det kunne ha seg at krukkene hadde overlevd alle de krigene som hadde vært i området. Et annet mysterium er alle gjenstandene Colani fant; de har nemlig alle blitt borte.[trenger referanse]

Rundt krukkene ligger det nå tusenvis av ueksploderte bomber etter bombingen av den kommunistiske geriljabevegelsen Pathet Lao og de nordvietnamesiske forsyningslinjene under Vietnamkrigen.[trenger referanse] Dette gjør at bare deler av disse områdene er åpne for publikum og for jordbruk. Internasjonale hjelpeorganisasjoner arbeider for å rydde og slik frigjøre stadig nye områder.

I 2019 ble Krukkesletta oppført på Unescos verdensarvliste.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Seven cultural sites inscribed on UNESCO’s World Heritage List». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). 6. juli 2019. Besøkt 6. juli 2019. 
  2. ^ «Megalithic Jar Sites in Xiengkhuang – Plain of Jars». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 6. juli 2019.