Kronkrage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kronkrage
Kronkrage
Vitenskapelig(e)
navn
:
Glebionis coronaria
(L.) Cass. ex Spach
Norsk(e) navn: kronkrage
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: kurvplantefamilien
Underfamilie: Asteroideae
Tribus: Anthemideae
Slekt: gullkrageslekta
Habitat: dyrket mark, brakkmark
Utbredelse: middelhavsområdet, innført til mange andre steder

Kronkrage (Glebionis coronaria, tidligere Chrysanthemum coronarium) er en ettårig urt i kurvplantefamilien.

Den har en opprett, forgrenet stengel som kan bli opptil 80 cm høy. Stengelen kan av og til være håret. Bladene er dobbelt fjærflikete med skarpt tannede, lansettformede fliker. De øvre bladene er halvveis stengelomfattende. Kurvene er 30–60 mm i diameter. Skivekronene er gule. Randkronene er enten helt gule, eller hvite i den øverste halvparten (var. discolor).

Kronkrage vokser på brakkmark, eller som ugras på dyrket mark. I middelhavslandene vokser den i tette bestander som danner et gult teppe i blomstringstida. Den kan blomstre mellom januar og september avhengig av klimaet. Arten er naturlig utbredt i hele middelhavsområdet. Den finnes naturalisert i Makaronesia, sørlige USA, Kina og Australia. Forvillete planter blir av og til funnet i Norge og andre steder i Nord- og Mellom-Europa, men her er klimaet er for kaldt til at arten kan etablere seg.

Arten dyrkes i hager, og det finnes kultivarer med andre farger på randkronene og halvfylte eller fylte kurver. I Øst-Asia og noen steder i middelhavsområdet brukes blad og stengler som en grønnsak.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 444. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • O. Polunin og A. Huxley, norsk utgave P. Sunding (1978). Middelhavsflora. NKI-Forlaget. s. 181–182. ISBN 82-562-0490-7. 
  • «Kranskrage». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 12. desember 2017. 
  • W. Greuter (2006). «Glebionis coronaria». Compositae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 12. desember 2017. 
  • «Glebionis coronaria kronkrage». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 12. desember 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]