Kronisk myelogen leukemi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kronisk myelogen leukemi
Filadelfiakromosomet som sett i FISH-metafase.
Område(r)Onkologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeC92.1
ICD-9-kode205.1
ICD-OM9875/3
OMIM608232
DiseasesDB2659
MedlinePlus000570
eMedicinemed/371 
MeSHD015464

Kronisk myelogen leukemi (KML) er en form for kreft hvor enkelte stamceller i beinmargen vokser og deler seg uhemmet. Kronisk betyr en relativt saktevoksende kreft som kan bruke år på å utvikle seg, og myelogen refererer til den typen av hvite blodceller som overproduseres. De fleste tilfeller forekommer uten at vi kan si hva årsaken er, men i 90 % av tilfellene har pasientene en kromosomforandring kalt Philadelphia-kromosom (Ph+). I Norge oppdages det omkring 30-40 nye tilfeller av KML hvert år, tilsvarende 10 % av alle som får leukemi. Tilstanden forekommer blant personer over 40 år, med en gjennomsnittsalder på 65 år.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Symptomene kan variere, og sykdommen oppdages ofte tilfeldig i forbindelse med analyse av blodprøver, som viser et forhøyet nivå av hvite blodlegemer. Vanlige symptomer kan være feber og slapphet, manglende matlyst, svekket immunforsvar, anemi, blåflekker og hudblødninger.

Sykdomsforløp[rediger | rediger kilde]

Uten tilfredsstillende behandling forløper sykdommen i tre faser. Den første fasen, hvor sykdommen som oftest diagnostiseres, er den kroniske fasen. Med dagens behandling kan sykdommen holdes i sjakk i mange år i denne fasen. I den akselererte fasen øker symptomene, og denne fasen kan vare i inntil ett år. I den siste blastfasen, er sykdommen akutt og gjennomsnittlig overlevelse er på 3 – 6 måneder.

Behandling[rediger | rediger kilde]

KML behandles effektivt i den kroniske fasen med tyrosin kinasehemmere som imatinib, som hemmer signalene som fører til vekst og deling av kreftcellene. En stor internasjonal studie (IRIS studien) viser at 9 av 10 KML-pasienter som behandles med imatinib fra sykdomsdebut lever etter 6 års behandling, og at imatinib hindrer unormal oppvekst av syke blodceller med kromosonforandring. Hos 87 % av pasientene i kronisk fase av sykdommen var det ikke mulig å finne blodceller med kromosonforandring (komplett cytogenetisk respons), og hos 98 % av pasientene var det ikke lenger umodne blodlegemer å se (komplett hematologisk respons). I det sjette behandlingsåret var det ingen av pasientene som fikk tilbakefall av sykdommen.