Kristin Røymo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristin Røymo
Kristin Røymo.jpg
Kristin Røymo
Foto: Marius Fiskum / Tromsø kommune
Født4. mars 1973Rediger på Wikidata (47 år)
VestvågøyRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Nettstedtromso.kommune.no
Tromsøs byrådsleder
14. oktober 2015 – 30. juni 2016
ForgjengerØyvind Hilmarsen (H)
EtterfølgerStillingen opphørte
Tromsøs ordfører
1. juli 2016–2019
VaraordførerJarle Aarbakke (Ap)
ForgjengerJarle Aarbakke (Ap)
EtterfølgerGunnar Wilhelmsen

Kristin Røymo (født 4. mars 1973 i Vestvågøy) er en norsk politiker (Ap) og Tromsøs tidligere ordfører. Hun var i perioden 14. oktober 2015 - 30. juni 2016 byrådsleder i Tromsø kommune, fram til byparlamentarisme ble erstattet med formannskapsmodellen som styreform i Tromsø.[1] Røymo ble valgt som ordfører 14. oktober 2015, men søkte permisjon samme dag for å tiltre som byrådsleder. Jarle Aarbakke var ordfører under permisjonen.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Røymo vokste opp i Helnessund i Steigen kommune, tok videregående utdanning ved Solhaugen videregående skole i Narvik, og flyttet til Tromsø i 1995. I 1995 fødte Røymo sin eneste sønn, Sigve Røymo. Røymo har studert statsvitenskap, pedagogikk og psykologi, og har en mastergrad fra Universitetet i Tromsø, Peace and Conflict Transformatin, MPCT. I forbindelse med dette studiet oppholdte Røymo seg på Sri Lanka en lengre periode, og skrev sin masteroppgave om endring av kvinners roller som følge av konflikten i landet.

Røymo har tidligere jobbet ved Færingen Terapeutisk Samfunn, som fagkonsulent og som leder, hun har jobbet som barnehageassistent, og som fylkessekretær for AUF i Troms. Hun har per januar 2015 permisjon fra stillingen som seksjonsleder for NAV Arbeidsrådgivningskontor, ved NAV Troms.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Hun er bosatt i Tromsø, og ble valgt inn i kommunestyret for Ap første gang ved kommunevalget i 1999. Røymo var politisk rådgiver i Utenriksdepartementet i 2001. Hun var Tromsø Arbeiderpartis ordførerkandidat i 2011, og er gruppeleder.[2]

Hun var Tromsø Arbeiderpartis byrådslederkandidat i 2015 og ble 14. oktober 2015, valgt som ordfører i Tromsø. En del av avtalen mellom samarbeidspartiene Arbeiderpartiet, Rødt og SV, var å erstatte byparlamentarisme, med formannskapsmodellen som styreform i Tromsø. Partiene ble enig om å beholde byrådet fram til 30. juni 2016, som en overgangsfase. Røymo søkte derfor om permisjon for å tiltre som byrådsleder og Jarle Aarbakke var ordfører under permisjonen.[3][4] Røymo stilte ikke til gjenvalg ved valget i 2019.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]