Kristent Arbeid Blant Arabere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristent Arbeid Blant Arabere, forkortet K.A.B.A., er en norsk frittstående kristen misjons organisasjon. med et tverrkirkelig styre, men kan betegnes som et fellestiltak innen den norske pinsebevegelsen.

Formålet er å forkynne evangeliet om Jesus Kristus gjennom evangelisering (kristen misjon), radio- og TV-arbeid og litteratur til arabere. K.A.B.A. ønsker å hjelpe muslimer som har konvertert til den kristne tro.

Historie[rediger | rediger kilde]

Paul B. Johansen hadde fra han var nyomvendt kristen et kall til å nå muslimer med evangeliet. Han ble fra 1989 med på nærradiosendinger på arabisk i Drøbak og Oslo. Disse norskproduserte radioprogrammene ble sendt fra en spansk sender til Nord-Afrika. Fra 1990 var Paul B. Johansen med på å produsere lokal-TV, som ble sendt i Norge, Sverige, Danmark og Nederland. På bokkafeen Blå Kors Kontaktsenter i Oslo, møttes mennesker med arabisk bakgrunn, til samtaler. Dette var forløperne til K.A.B.A.[1]

K.A.B.A. ble etablert i 1992, av Paul B. Johansen. Utgivelse av kristen arabisk litteratur var det første satsingsområdet[1].

I 1996 ble Paul B. Johansen ansatt som medpastor i Bydelskirken i Oslo, hvor hans arbeidsfelt var blant mennesker fra andre land, særlig arabere. K.A.B.A.s arbeidsfelt ble utvidet til seminarer og undervisning av nyfrelste i arabiske land, samt opplæring av medarbeidere[1].

Medarbeider i og fra Midtøsten blir lønnet av K.A.B.A. De følger opp brev og henvendelser fra muslimer. Brevskolen tar opp sentrale kristne emner og består av 38 bøker. Den finnes på språkene arabisk og farsi. Den er et samarbeid med I.C.I. University, som er en gren av Global University[1].

Våren 2007 etablerer K.A.B.A. seg i USA, med en kontaktperson som skal formidle informasjon om arbeidet. Samtidig startet sendinger for arabere i Nord-Amerika og Latin-Amerika, over satellitt[1].

Misjon[rediger | rediger kilde]

Kristen misjon blant arabere er K.A.B.A.s viktigste mål og det startet med kristen litteratur på arabisk, senere er arbeidet utvidet til radio, TV og internett.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Utgivelse av kristen arabisk litteratur i papirformat, var det første satsingsområdet til K.A.B.A.. Etter hvert er mye litteratur trykket, i alt finnes bibler, bibeldeler og bøker på mer enn 46 språk. De senere år er internett mer benyttet og blant annet er Det nye testamentet og veiledningstekster på arabisk lagt ut på K.A.B.A.s hjemmeside[1].

TV-programmer[rediger | rediger kilde]

I 1996 ble Paul B. Johansen engasjert av Troens Bevis Verdens Evangelisering i Sarons dal, i forbindelse med starten av satellittkanalen Miracle Channel. Hans oppgave var oversetting, dubbing og opplæring av medarbeider til de arabisktalende programmene. K.A.B.A. begynte å sende et eget program over Miracle Channel. Etter hvert ble det naturlig at K.A.B.A. investerte i eget innspillings- og produksjonsstudio for TV. Over 300 arabisktalende programmer i serien Veien er blitt produsert[1]. TV-programmene på arabisk sendes over flere satellitter til Midtøsten, Nord-Afrika og hele Europa (også Skandinavia)[1].

Våren 2007 etablerer K.A.B.A. seg i USA, med sendinger over en talende satellittkanal (TV-sendinger) som dekker hele Nord-Amerika og Latin-Amerika[1].

Internett[rediger | rediger kilde]

K.A.B.A. driver et nettsted på arabisk der en kan lese artikler, stille spørsmål (e-post), delta i chat-rom eller se web-TV.

30 dagers bønn[rediger | rediger kilde]

K.A.B.A. har fra det ble etablert lagt vekt på forbønn og bønneinformasjon om den muslimske verden. Heftet 30 dagers bønn for muslim-verden, er et bønnehefte med ett bønneemne for hver dag i muslimenes fastemåned Ramadan. Heftet utgis på flere språk, blant annet fransk, swahili og engelsk, med et samlet opplag på over 100 000. I 2006 hadde nettstedet www.30-days.net over en million besøk i løpet av måneden ramadan.

Tilfluktsteder[rediger | rediger kilde]

En av hjertesakene til K.A.B.A. er å gi muslimer som konverterer til den kristne tro, et tilfluktssted. Å konvertere til en annen religion er ofte forbundet med livsfare i den muslimske verden.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

K.A.B.A. startet med et budsjett på kr 30 000,- i 1992. I 2011 forvaltes det innsamlede midler på tre millioner norske kroner.[2] Dette dekker lønn for medarbeidere I Norge og flere medarbeidere i Midtøsten, litteratur- og media-arbeid, personlig oppfølging gjennom brev, husbesøk og telefonkontakt. K.A.B.A. mottar ingen offentlig støtte.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i K.A.B.A. 2007. Jubileumsbilag 15 år. Historien om K.A.B.A. (Nyhetsbrev mars 2007.)
  2. ^ Hva er KABA Arkivert 15. januar 2012 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • K.A.B.A. 2006. Tusener bad for muslimer!. Nyhetsbrev november 2006.
  • K.A.B.A. 2007. Jubileumsbilag 15 år. Historien om K.A.B.A.. Nyhetsbrev mars 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]