Kristen pasifisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Kristendom


Treenigheten

Faderen, Jesus, Den hellige ånd

Bibelen

GT, NT

Gudshus

Kirke, Katedral

Presteskap

Biskop, Diakon, Prest, Kateket

Hovedretninger

Katolisisme, Ortodoks kristendom, Protestantisme

Kristen ikonografi

Kristne symboler, Kors, Krusifiks, Ikon

Andre emner

Sakrament, Liturgi, Helgen, Apostler, Pave, Økumenikk

Kristendommen i Norge

Den norske kirke, Frikirker, Den katolske kirke i Norge

Kristen pasifisme beskriver det teologiske og etiske standpunktet at all vold er uforenlig med den kristne tro. Kristne pasifister fremhever at Jesus Kristus selv både utøvde, og lærte bort, pasifisme, og at hans følgere burde gjøre det samme.

Det har gjennom årene vært flere kjente kristne pasifister, blant dem Martin Luther King jr. og Leo Tolstoj.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det gamle testamente[rediger | rediger kilde]

Selv om pasifisme bare utgjør en liten del av kristendommen, så har den både skriftlig og historisk støtte. Eksempelsvis så blir det i det gamle testamente beskrevet fortellinger om både krig og gjengjeldelse, og at dette ifølge de kristne pasifistene aldri var Guds mål. For eksempel ble David av Israel nektet å bygge «Guds hus», fordi han hadde øst ut mye blod og ført store kriger for Guds ansikt;

Men Herrens ord kom til meg: «Mye blod har du øst ut, og store kriger har du ført. Du skal ikke bygge noe hus for mitt navn, for du har øst ut mye blod på jorden for mitt ansikt.»

Bibelen; første krønikerne, 22:8

Pasifismen blir videre forklart av Jesaja, som hadde en profeti om at hele menneskeheten på et tidspunkt ville leve i en mesiansk tidsalder hvor alle ville leve i fred;

Han skal dømme mellom folkeslag og skifte rett for mange folk. De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver. Folk skal ikke løfte sverd mot folk, ikke lenger læres opp til krig.

Bibelen; Jesaja, 2:4

Da skal ulven bo sammen med lammet og leoparden legge seg hos kjeet. Kalv og ungløve skal beite sammen mens en smågutt gjeter dem. Ku og bjørn skal beite, ungene deres legge seg sammen, og løven skal ete halm som oksen. Spedbarnet skal leke ved slangens hule og barnet strekke hånden ut mot ormebolet. Ingen skal skade eller ødelegge noe på hele mitt hellige fjell. For landet er fylt av kjennskap til Herren slik vannet dekker havbunnen.

Bibelen; Jesaja, 11:6-9

I tillegg er budet «Du skal ikke drepe» assosiert med den kristne pasifismen.[1]

I Jesu tid[rediger | rediger kilde]

Det fremstår som om Jesus lærte sine disipler om pasifisme:

Dere har hørt det er sagt: «Øye for øye og tann for tann.» Men jeg sier dere: Sett dere ikke til motverge mot den som gjør ondt mot dere. Om noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til.

Bibelen; Matt. 5:38-39

Dere har hørt det er sagt: «Du skal elske din neste og hate din fiende.» Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige.

Bibelen; Matt. 5:43-45

For alle som griper til sverd, skal falle for sverd.

Bibelen; Matt. 26:52

Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn.

Bibelen; Matt. 5:9

Oldkirketiden[rediger | rediger kilde]

I oldkirketiden var det flere kirkefedre som tolket Jesu lære i retning av å oppfordre til ikke-vold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata
Autoritetsdata