Hopp til innhold

Krigsminnekorset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krigsminnekorset med båndspenne og båndstriper

Krigsminnekorset (nederlandsk: Oorlogsherinneringskruis) er en nederlandsk medalje innstiftet av dronning Wilhelmina 16. mars 1944. Krigsminnekorset ble tildelt for innsats i krigen mot Tyskland og Japan, enten dette skjedde i Nederlands væpnede styrker, i handels- og fiskeriflåten eller i sivil luftfart. Krigsminnekorset ble tildelt for innsats mellom 10. mai 1940 og inntil verdenskrigens slutt. Tjenesten måtte ha en varighet av minst seks måneder.[1] Også tjeneste for Nederlands allierte kunne belønnes med Krigsminnekorset.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Krigsminnekorset erstattet ærestegnet for militæravdelinger fra 1869 og er utformet med dette som forbilde.[2] Medaljen er utført i bronse. Det har form som et kors med utbøyde armer. Korsendene er dekorert med bokstaven «W», dronning Wilhelminas monogram. Midtmedaljongen er oval og bærer dronning Wilhelminas venstrevendte portrett omgitt av et hosebånd med innskriften «VOOR KRIJGSVERRICHTINGEN» (for krigsoperasjoner). Korset er lagt på en krans av eikeblad.

Korset er opphengt i et oransje bånd med grønne kantstriper.[2]

Båndet ble utstyrt med spenner som anga hva slags type innsats medaljen ble tildelt for.[2] Samme mottager kunne tildeles flere spenner for innsats av flere typer eller deltagelse i ulike operasjoner. Dersom en person hadde flere båndspenner ble dette angitt med åttetaggede stjerner på båndstripen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Müller, Erik: «Oorlogsherinneringskruis», Nederlandske Ridderorden en Onderscheidingen. Lest 7. desember 2015.
  2. ^ a b c Evers 2001, s. 52–53.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Evers, C.H.: Onderscheidingen, Amsterdam: De Bataafsche Leeuw, 2001
  • Müller, Erik: «Oorlogsherinneringskruis», Nederlandske Ridderorden en Onderscheidingen