Krattemusmett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krattemusmett
Nomenklatur
Stipiturus malachurus
Shaw, 1789
Synonymi
Muscicapa malachura
Populærnavn
krattemusmett
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieAlvesmettfamilien
SlektStipiturus
Økologi
Habitat: kysthei, sump, klitter, sivområder o.l.
Utbredelse: Australia (endemisk)
endemisk for kyststrøk i det sørvestre og sørøstre Australia

Krattemusmett (Stipiturus malachurus) er en art i slekten Stipiturus (emusmetter) som inngår i alvesmettfamilien (Maluridae) og tilhører gruppen av sangfugler (Passeri), som er spurvefugler (Passeriformes). Arten er endemisk for kyststrøk i det sørvestre og sørøstre Australia og overlever i kraft av åtte underarter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Emusmettene er de minste av alvesmettene. Krattemusmetten blir cirka 15,5–19 cm og veier typisk 5,5–9 g. Kroppen er svært liten, men stjerten er tilnærmet dobbelt som lang som kroppen, og halefjære er bare løslig knyttet til hverandre. Hannen (nominatformen) har ei slående vakker fjærdrakt, med kongeblått i strupen og ved øyene og rustrød til rustoransje bukside med en hvit flekk underst. Krona og oversiden har mørke spetter på rustbrun bakgrunn, mens den lange stjerten har koksgrå fjær med lysere grå sider. Hunnen mangler den blå strupen og er mer spettet på oversiden. De forskjellige underartene varierer for det meste kun i intensitst i utfargingen og litt i størrelse.

Arten er en standfugl som trives i områder med kystlynghei , sump, klitter, sivområder (Gahnia) o.l. De eter for det meste insekter, som de søker opp gjennom sitte hoppende gangelag på bakken. Arten hekker kooperativt i perioden august–januar.

Inndeling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Rowley & Russell (2017).[1] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[2] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en foreløpig beskrivelse på en art som ikke har blitt offisielt navngitt enda.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rowley, I. & Russell, E. (2017). Southern Emu-wren (Stipiturus malachurus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/59768 on 18 September 2017).
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]