Krasiński-plassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En del av Krasiński Plassen foran Krasiński Palace, et mesterverk av polsk Barokk arkitektur
Krasiński Plass i 1890-1905

Krasiński Plass (polsk: Plac Krasińskich) er et torg i sentrum av Warszawa, Polen. Selve torget ligger rett ved Gamlebyen i Warszawa, og har bygninger av stor historisk og nasjonal betydning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den ble dannet på slutten av det 18. århundre fra den tidligere gårdsplassen til Krasiński Palasset.[1] Under Kongresse-Polen tiden, fungerte den som en markedsplass for ull. Som et resultat, to strykejern brønner ble bygget i 1823. I 1838, ble Badeni Slottet bygget på torget. Fra slutten av det 19. århundre frem til 1939, fungerte torget, sammen med Miodowa veien, som en rettskrets. I mellomkrigstiden, var Badeni Slottet hjemmet for Appelldomstolen, mens Krasiński Palasset var hjemmet for Høyesteretten. Under den Andre Verdenskrigen fungerte plassen som en buffersone mellom Warszawa-Gettoen og den andre delen av byen. På grunn av dette, ble de fleste av bygningene i området av plassen ødelagt.

Landemerker på plassen inkluderer Krasiński Palasset, the monumentet til Warszawa-opprøret, den moderne Høyesterett bygningen, og Den polske hærs feltkatedral. Krasiński Hagen ligger i nærheten. Badeni Slottet, som en gang var plassert på torget før andre Verdenskrig, ble helt revet ned av Tyskerne i 1944.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plac Krasińskich Arkivert 16. juli 2011 hos Wayback Machine. Arkivert 2011-07-16 hos Wayback Machine at the official website of Śródmieście district