Krasiński-palasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krasiński-palasset
LandPolens flagg Polen
Grunnlagt1683
Kart
Krasiński-palasset
52°14′57″N 21°00′14″Ø

Krasiński-palasset (polsk Pałac Krasińskich) er et barokkpalass i Warszawa, bygd etter tegninger av Tylman van Gameren til voivoden av Płock, Jan Dobrogost Krasiński, i årene 16771695. Det huser i dag spesialsamlingene til Nasjonalbiblioteket. Frontelevasjonen peker rett mot Høyesterettsbygningen på andre siden av Krasiński-plassen.

Bygningen understrekes av en risalit med en trekantet tympanon omgitt av skulpturene til Andreas Schlüter fra Gdańsk. Elevasjonen fra hagesiden er anlagt på samme måte. Begge tympanonene knytter an til livet til romeren Marcus Valerius Messalla Corvinus og hans kamp mot gallerne.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1765 ble palasset kjøpt opp av Skattkommisjonen og omgjort til departementsete. I 1783 ble palasset ombygd etter en brann etter tegninger av Domenico Merlini. I Kongdømmet Polen ble Sejmrettens møter holdt her i årene 18271828. Palasset ble brent ned under Warszawaoppstanden i 1944, og gjenoppbygd etter krigens slutt. Det huser i dag restene (kun 5 %) av 40 000 håndskrifter fra Rapperswil- og Załuski-biblioteket, samt andre gammelskrifter og kart. Av betydning er særlig svært verdifulle illuminerte polske og utenlandske middelaldermanuskripter. Palasset huser også en tematisk samling om Den store emigrasjon (18311883) og skriftlige minnesmerker etter Cyprian Kamil Norwid.