Kraków szopka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kraków szopka på Krzysztofory-museet, på marketsplassen i Kraków
Kraków szopka under en turnering

Kraków szopka (uttale: sjop-ka), eller julekrybbe (polsk: Szopka krakowska) er en juletradisjon som har sin opprinnelse i Kraków i Polen, og som begynte på 1800-tallet. Et særegent og karakteristisk trekk er bruken av historiske bygninger fra Kraków som bakgrunn for Jesu fødsels-tablå.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Skikken med krybbescener spredte seg fra Italia på 1200-tallet og ble raskt kjent i Polen. Under middelalderen ble det der utviklet en egen form for julespill, kalt Jasełka.[2][3]

Noen artister utstilte sine szopkaer sammen med dukker og gjorde det til en form for gatateater. I noen ble de ubevegelige figurer erstattet med bevegelige dukker. Til tider ble det lagt til spesielle dukker eller figurer som illustrerte elementer fra polsk kultur og samfunnsliv, fra historiske skikkelser som bevingede hussarer og Tadeusz Kościuszko, via den legendarske trollmannen Pan Twardowski og Wawelbordens drage, til samtidens politikere og kunstnere. På 1700-tallet førte spredingen av slikt ikke-religiøst innhold til de grader at de mer ekstravagante oppstillinger ble forbudt fra kirkene. Etter dette kirkeforbudet utviklet skikken seg videre i det utenforkirkelige rom, til folkekunst med mindre hemninger.

Szopka-tradisjonen går tilbake til 1800-tallet da Krakóws håndverkere – steinhuggere og snekkere – begynte med å produsere figurer til julebruk for å spe på sine inntekter til jul. Dette grev om seg, figurene ble populære. Mange var villige til å betale for å se szopkasamlinger – ofte båret fra dør til dør av julesangere – eller de kjøpte dem. Blent de mer kjente av de tidligere samlere og fremmere av skikken var magnatfamilien Potoccy.

Etter at Polen gjenvant sin selvstendighet i 1918 begynte man å lage og selge szopkaer som krakówske suvernirer. Byens myndigheter støttet opp om dette og arrangerte en første kongurranse i desember 1937. Siden da, men med avbrudd inder Annen verdenskrig, har szopka-presentasjonen og -konkurransen funnet sted på den første torsdag i desember på byens hovedmarkedsplass,nær Adam Mickiewicz-monumentet. De beste szopkaer blir deretter utstilt i Krakóws historiske museum i Krzysztoforypalasset.

Utforming[rediger | rediger kilde]

De forseggjorte strukturene kan bli opp til to meter høye og rtre meter brede. Den bygning som oftest benyttes som inspirasjon er Mariabasilikaen i Kraków med dens lett gjenkjennelige spir. Andre populære valg er Wawelborgen, handelshallen Sukiennice og byens barbakan.

Betlehemsstjernen vises gjerne i annen etasje; på nederste nivå utstilles det figurer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kraków Szopka on culture.pl
  2. ^ CHRISTMAS IN POLAND Arkivert 28. mai 2007 hos Wayback Machine. at Christmas Archives.com(scroll down for Szopka section)
  3. ^ "Szopka" at Polish-American Journal

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]