Krag-Petersson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krag-Petersson
Basisdata
OpphavslandNorges flagg Norge
TypeRifle
Innført1872
Utfaset1900
Bruker(e)Norge
Tekniske data
MekanismeFallblokk
Magasinkapasitet10
SiktemidlerSkur og korn

Krag-Petersson er en rifle utviklet av nordmannen Ole Herman Krag og den svenske våpenkonstruktør Axel Petersson i 1872.

Riflen var det første repetergevær approbert av det norske forsvar, og et av de første repetergevær som ble tatt i bruk i et lands forsvar på verdensbasis. Tester foretatt av det norske forsvaret viste at riflen var et robust, hurtigskytende og presist gevær. Den hadde et rørmagasin liggende parallelt med løpet. Som i mange av de tidlige rørmagasinvåpnene var patronen en randtenningspatron. Riflen ble approbert i 1876.

På siste halvdel av 1800-tallet gjennomgikk militærvåpen en rivende utvikling. Ikke minst hadde utviklingen av røyksvakt krutt mye å si. Den 12 mm randtenningspatronen med svartkruttladning hadde for liten rekkevidde og manglet gjennomslagskraft i forhold til nyere patroner som 7,92 Mauser og .303 British fra 1880-åra. Etter å ha blitt faset ut rundt år 1900 av Krag-Jørgensen riflen, ble store deler av riflebeholdningen solgt til sivile og ble da ofte sterkt ombygd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]